Pączki pieczone z nadzieniem różanym, czyli fit
Po szaleństwie z paczkami smażonymi, pora oddać się pokusie i spróbować pączków, które nie są smażone tylko pieczone, a co za tym idzie mniej kaloryczne. Wykonanie jest banalne, ich przygotowanie od momentu zagniecenia do próbowania zajmuje ok. 1,5 godziny, więc spokojnie zdążycie je zrobić po powrocie z pracy ku uciesze domowników :) Można je również robić nie tylko od święta jako drugie śniadanie lub podwieczorek, bo są pyszne i na pewno zagoszczą u Was na dobre :)
Serdecznie polecam :)
przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na ok. 9 pączków):
190 g maki pszennej (najlepiej typ 550)
50 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
20-25 g cukru
2 małe jajka
85 g miękkiego lub roztopionego letniego masła
1/4 łyżeczki soli
konfitura lub marmolada różana (lub jakie nadzienie lubimy)
cukier puder do oprószenia
lub pół szklanki cukru pudru wymieszanego z 1-2 łyżkami soku z cytryny (aż do uzyskania lukru)
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do miseczki dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Można miskę z rozczynem włożyć do miski z letnią wodą, co spowoduje szybsze rośnięcie drożdży.
Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy wszystko razem łyżką. Dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, gdy składniki się połączą dodajemy masło i całość wyrabiamy przez 10 minut - ręcznie lub 7 minut - mikserem, aż ciasto pochłonie cały tłuszcz, będzie lśniące, elastyczne i będzie odklejać się od miski i/lub dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W między czasie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz 9 papierowych foremek do muffinków. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 9 części, w dłoniach formujemy kulkę, spłaszczamy, na środek dodajemy konfiturę lub marmoladę różaną i sklejamy jak pierogi, a następnie formujemy pączek i wkładamy łączeniem do dołu do foremki na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 13-15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Ciepłe lukrujemy, a jeżeli wolimy wersję z cukrem pudrem to posypujemy pączki, gdy są już letnie/zimne. Smacznego :)
Serdecznie polecam :)
przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na ok. 9 pączków):
190 g maki pszennej (najlepiej typ 550)
50 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
20-25 g cukru
2 małe jajka
85 g miękkiego lub roztopionego letniego masła
1/4 łyżeczki soli
konfitura lub marmolada różana (lub jakie nadzienie lubimy)
cukier puder do oprószenia
lub pół szklanki cukru pudru wymieszanego z 1-2 łyżkami soku z cytryny (aż do uzyskania lukru)
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do miseczki dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Można miskę z rozczynem włożyć do miski z letnią wodą, co spowoduje szybsze rośnięcie drożdży.
Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy wszystko razem łyżką. Dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, gdy składniki się połączą dodajemy masło i całość wyrabiamy przez 10 minut - ręcznie lub 7 minut - mikserem, aż ciasto pochłonie cały tłuszcz, będzie lśniące, elastyczne i będzie odklejać się od miski i/lub dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W między czasie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz 9 papierowych foremek do muffinków. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 9 części, w dłoniach formujemy kulkę, spłaszczamy, na środek dodajemy konfiturę lub marmoladę różaną i sklejamy jak pierogi, a następnie formujemy pączek i wkładamy łączeniem do dołu do foremki na muffinki.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 13-15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Ciepłe lukrujemy, a jeżeli wolimy wersję z cukrem pudrem to posypujemy pączki, gdy są już letnie/zimne. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz