Topfenknödel, czyli austriackie knedle z białego sera
Już sama nazwa bloga sugeruje moją miłość do Austrii. Dlatego dziś proponuję i prezentuję pierwszy z cyklu austriacki przepis. Polecam serdecznie na obiad, czy deser, z masłem i cukrem lub bez :) Knedle są pyszne, zupełnie inne w smaku niż nasze tradycyjne polskie, ponieważ zamiast ziemniaków używamy tu białego sera. Wypróbujcie, naprawdę warto :)
U mnie były dziś na obiad ze śliwkami.
SKŁADNIKI (na ok. 20-23 knedle):
100g miękkiego masła
350g mielonego twarogu
3 średnie jajka
150g - 200g mąki
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok. 20-23 średnich śliwek lub małych moreli (gdy owoce są duże to połowę porcji)
30g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny lub przegotowanej wody
bułka tarta
masło
WYKONANIE:
Masło dokładnie rozmieszać i dodawać po łyżce sera, mieszać żeby powstała jednolita masa. Dodawać jajka i mieszać. Gdy składniki się połączą dodajemy sól, cukier oraz mąkę. Wymieszane ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość ciasta, powinno być zwarte, sprężyste, ale lekkie i łatwe do formowania. Gdy jest za rzadkie dosypujemy bułki tartej i mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na wysypaną bułką tartą stolnicę wykładamy ciasto tworzymy wałek o grubości ok.5-6 cm i kroimy plastry o grubości ok. 2 cm. Z owoców usuwamy pestki. Z wody i cukru tworzymy gęsty lukier, który wkładamy w miejsce pestki do każdego owocu. Krążek z ciasta rozpłaszczamy wkładamy w środek owoc i formujemy knedle obtaczając je w bułce tartej. Odstawiamy na chwilę. W między czasie gotujemy w dużym garnku lekko osoloną wodę. Wkładamy knedle do gotującej się wody i gotujemy na średnim ogniu przez 6-7 minut. Po tym czasie knedle wyjmujemy i polewamy roztopionym masłem oraz cukrem. Można również ugotowane knedle obtoczyć w bułce tartej i podpiec na maśle na patelni, przed podaniem posypać cukrem. Smacznego :)
SKŁADNIKI (na ok. 20-23 knedle):
100g miękkiego masła
350g mielonego twarogu
3 średnie jajka
150g - 200g mąki
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok. 20-23 średnich śliwek lub małych moreli (gdy owoce są duże to połowę porcji)
30g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny lub przegotowanej wody
bułka tarta
masło
WYKONANIE:
Masło dokładnie rozmieszać i dodawać po łyżce sera, mieszać żeby powstała jednolita masa. Dodawać jajka i mieszać. Gdy składniki się połączą dodajemy sól, cukier oraz mąkę. Wymieszane ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość ciasta, powinno być zwarte, sprężyste, ale lekkie i łatwe do formowania. Gdy jest za rzadkie dosypujemy bułki tartej i mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na wysypaną bułką tartą stolnicę wykładamy ciasto tworzymy wałek o grubości ok.5-6 cm i kroimy plastry o grubości ok. 2 cm. Z owoców usuwamy pestki. Z wody i cukru tworzymy gęsty lukier, który wkładamy w miejsce pestki do każdego owocu. Krążek z ciasta rozpłaszczamy wkładamy w środek owoc i formujemy knedle obtaczając je w bułce tartej. Odstawiamy na chwilę. W między czasie gotujemy w dużym garnku lekko osoloną wodę. Wkładamy knedle do gotującej się wody i gotujemy na średnim ogniu przez 6-7 minut. Po tym czasie knedle wyjmujemy i polewamy roztopionym masłem oraz cukrem. Można również ugotowane knedle obtoczyć w bułce tartej i podpiec na maśle na patelni, przed podaniem posypać cukrem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz