Chleb na kwasie chlebowym

Chleb ten jest genialny w smaku. W środku miękki i pulchny, a na zewnątrz posiada chrupiącą złocistą skórkę. A do tego nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku, jedyny mankament to czas oczekiwania na niego, ale warto poświęcić ten czas i go zrobić, ponieważ jego aromat oraz smak są niezwykłe :)
Przepis pochodzi ze strony mniammniam.com

SKŁADNIKI:
20g drożdży
330ml naturalnego kwasu chlebowego
500g mąki pszennej chlebowej (typ 720, 680  lub 550)
1 łyżeczka cukru
1 kopiasta łyżeczka soli

WYKONANIE:
Kwas chlebowy lekko podgrzewamy w rondlu, tak aby był letni i uciekło z niego trochę gazu. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier całość mieszamy. Do drożdży dodajemy sól oraz mąkę całość mieszamy chwilę łyżką, aż składniki się połączą i powstanie nam zawarta masa, która daje się mieszać, można też wyrobić mikserem - hakiem na niskich obrotach przez 2-3minuty. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie masę składamy czterokrotnie: Moczymy ręce w wodzie rozciągamy ciasto z jednej strony i składamy, to samo robimy z każdą stroną ciasta, tak jakby się chciało z ciasta zrobić kwadrat i każdy jego bok rozciągnąć i złożyć na pół. Odstawiamy na kolejną godzinę, po jej upływie powtarzamy składanie i ponownie zostawiamy ciasto na godzinę. W sumie ciasto powinno odpoczywać i być składane przez 3 godziny (można przedłużyć do czterech wtedy chleb będzie bardziej puszysty). Po upływie 3 lub 4 godzin ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką i dokładnie, ale delikatnie otaczamy chleb w mące, wkładamy do czystej miski i zostawiamy do napuszenia na godzinę. 10 minut przed końcem napuszania do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wraz z przykrywką i ustawiamy temperaturę na 240st. C i trzymamy naczynie przez 10 minut, po uływie tego czasu do naczynia wkładamy chlebek, przykrywamy i pieczemy przez 30 minut w 240st. C. Następnie obniżamy temperaturę do 200st. C, odkrywamy przykrywkę i pieczemy chleb jeszcze 10 minut. Wyciągamy chleb z piekarnika i pozostawiamy go na 2-3 minuty w naczyniu, natępnie wyciągamy chleb z naczynia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia najlepiej na kratce. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty