Karpatka

Ośnieżone, górskie szczyty w Twojej kuchni :) Pyszne ciasto parzone, z budyniowym, lekkim jak chmurka kremem, to jest pychotka i już. Prosta i szybka czego chcieć więcej. Idealna na weekend i od święta :) 
przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki
5 średnich jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
750 ml mleka 2%
1/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe, bez cukru
1 kostka masła (200g)

cukier puder do posypania ciasta

WYKONANIE:
CIASTO:
W garnku zagotować wodę i masło. Dodać mąkę i ucierać przez chwilę, aż powstanie gęste, gładkie i lśniące ciasto (ucierałam ok. 5 minut na najmniejszej mocy palnika), lekko wystudzić. Gdy masa się studzi ugotować budynie. Do chłodnej masy wbijać kolejno jajka, po każdym miksując mikserem, aż do połączenia, dodać proszek do pieczenia i również zmiksować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier lekko natłuścić masłem. Na przygotowaną blachę wyłożyć połowę ciasta i dokładnie rozprowadzi na całej powierzchni ( ciasto powinno stanowić cienka, w miarę równą warstwę). Piec 20-25 minut do złoto-brązowego koloru. Upieczone ciasto wyciągnąć i wystudzić, W tej samej formie (lub jeśli mamy dwie takie same to w dwóch osobnych) pieczemy drugą warstwę ciasta, postępując tak samo jak z pierwszą warstwą. Upieczone studzimy.

KREM:
500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałych 250 ml rozprowadzić dwa budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zostawić do wystudzenia, przykryć folią aluminiową tak, żeby przylegała do budyniu - zapobiegnie to powstaniu kożucha.
Miękkie masło rozmiksować na puch, dodać łyżkę budyniu i zmiksować, czynność powtarzać, aż cały budyń rozmieszamy z masłem i powstanie gładki krem.

Krem wykładamy na zimne ciasto i przykrywamy drugą warstwą ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty