Sernik z brozskwinią

Klasyczny, wszystkim smakujący sernik z brzoskwinią, który doskonale sprawdzi się na zbliżające się Święta :) jest rewelacyjny i co bardzo ważne szybki. Na kruchym cieście, kremowy ser z wtopionymi brzoskwiniami i dodatkowo pokryty bezą - czego chcieć więcej. Warto go wypróbować i serdecznie polecam :) Z podanych składników otrzymamy ciasto w dużej prostokątnej formie, robiąc z połowy porcji otrzymamy sernik w formie okrągłej o średnicy 26 cm)
przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI :
CIASTO:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
6 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SER:
1 kg zmielonego sera - najlepiej sernikowego, śmietankowego
250 g miękkiego masła
2 jajka
2 budynie śmietankowe/ waniliowe bez cukru
1 szklanka cukru

BEZA:
6 białka
2/3 szklanki cukru pudru

puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
CIASTO:\
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki masło, całość siekamy nożem, lub rozcieramy rękami, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku, wtedy dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formujemy kulę, 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, robimy z ciasta brzeg o szerokości ok. 3 cm, spód dziurkujemy widelcem, a pozostałą  1/3 wkładamy do lodówki, przyda się później. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C

SER:
Ser wkładamy do misy miksera, dodajemy miękkie masło i razem łączymy na jednolitą masę. dodajemy cukier i budynie i miksujemy, na koniec dodajemy jajka i również miksujemy do całkowitego połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i sztywna.

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na średniej grubości plasterki.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na nie ser, następnie układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy ubitą pianą i ścierając na tarce resztę ciasta przykrywamy nim pianę. Pieczemy ok. 40-50 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty