Zupa marchewkowa inaczej
To najbardziej zaskakująca zupa. Klasyczna zupa marchewkowa jest cudowna, kremowa i idealna dla całej rodziny, a w szczególności dla dzieci. Ta zupa również bazuje na marchewce, ale i tu zaskoczenie... doprawiamy ją serem camembert! Co nadaje jej delikatności i jeszcze więcej kremowości, ale odrobinę pikanterii też w niej znajdziecie :) Mój Tata, który zup krem nie lubi, a już na pewno marchewkowej, po zjedzeniu pierwszej łyżki tego kremu powiedział PYCHA! Więc potraktujcie to jako rekomendację ;) Najważniejsze to fakt, że do zrobienia tej zupy potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników :) To co macie już wybraną zupę na niedzielę? ;)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
500 g marchewki
250 g ziemniaków
150 g sera camembert
800 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody (ewentualnie z połową kostki bulionowej)
80 ml śmietany 30%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małego pora
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Cebulę pokroić na kostkę, pora na krążki, a czosnek na plasterki. Marchewkę i ziemniaki obrać, opłukać. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki, a ziemniaki na kostkę. Masło i oliwę rozpuścić w garnku, dodać cebulę i zeszklić ją ok. 3 minuty, dodać pora i smażyć razem 2 minuty, dodać czosnek, następnie marchewkę i ziemniaki, wymieszać i smażyć razem przez ok. 3 minuty, następnie wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować ok. 15-20 minut do miękkości warzyw. W między czasie kroimy w kostkę ser. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do nich ser i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą do smaku. Podajemy z grzankami, kleksem śmietany, prażonymi migdałami lub czym tam chcecie :) Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
500 g marchewki
250 g ziemniaków
150 g sera camembert
800 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody (ewentualnie z połową kostki bulionowej)
80 ml śmietany 30%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małego pora
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Cebulę pokroić na kostkę, pora na krążki, a czosnek na plasterki. Marchewkę i ziemniaki obrać, opłukać. Marchewkę pokroić na cienkie plasterki, a ziemniaki na kostkę. Masło i oliwę rozpuścić w garnku, dodać cebulę i zeszklić ją ok. 3 minuty, dodać pora i smażyć razem 2 minuty, dodać czosnek, następnie marchewkę i ziemniaki, wymieszać i smażyć razem przez ok. 3 minuty, następnie wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować ok. 15-20 minut do miękkości warzyw. W między czasie kroimy w kostkę ser. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do nich ser i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą do smaku. Podajemy z grzankami, kleksem śmietany, prażonymi migdałami lub czym tam chcecie :) Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz