Ekspresowy chleb z żurawiną i słonecznikiem
Czasy takie, że większość z nas piecze domowe pieczywo, na tym blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszne pieczywo, ale dziś chcę Wam zaproponować zupełnie cudowny przepis na ekspresowy, drożdżowy chlebek na drożdżach, który długo jest świeży, ma chrupiącą skórkę, miękkie i leciutkie wnętrze, a smakuje obłędnie :) jest idealny zarówno do słonych, jaki i słodkich kanapek. Raz zrobicie i się zakochacie i to nie tylko w smaku, ale także w łatwości z jaką ten chlebek się wykonuje :)
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (na 1 długą lub dwie mniejsze keksówki):
2 szklanki letniej wody (ok. 500ml)
500 g mąki pszennej (typ 480, 550)
30 g drożdży (można dodać mniej 20, ale wtedy chlebek będzie dłużej rosnąć)
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki słonecznika
3/4 szklanki żurawiny
WYKONANIE:
Letnią wodę wlewamy do wysokiej miski, dodajemy drożdże, miód lub cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże "ruszą" i spienią wodę (ok.10-15 minut nie dłużej). Następnie dodajemy resztę mąki, sól, słonecznik i żurawinę. Całość mieszamy łyżką, aż do momentu w którym wmieszamy całą mąkę do ciasta (ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy i przelewamy do foremki, wierzch chleba można posypać dodatkową łyżką słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, w między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200 st. C. Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 45 -50 minut. Po upływie tego czasu chlebek wyciągnąć z piekarnika i z formy, pozbyć się papieru do pieczenia i włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika. Chleb dokładnie wystudzić na kratce, a następnie można delektować się smakiem. Smacznego! :)
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI (na 1 długą lub dwie mniejsze keksówki):
2 szklanki letniej wody (ok. 500ml)
500 g mąki pszennej (typ 480, 550)
30 g drożdży (można dodać mniej 20, ale wtedy chlebek będzie dłużej rosnąć)
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki słonecznika
3/4 szklanki żurawiny
WYKONANIE:
Letnią wodę wlewamy do wysokiej miski, dodajemy drożdże, miód lub cukier i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże "ruszą" i spienią wodę (ok.10-15 minut nie dłużej). Następnie dodajemy resztę mąki, sól, słonecznik i żurawinę. Całość mieszamy łyżką, aż do momentu w którym wmieszamy całą mąkę do ciasta (ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy i przelewamy do foremki, wierzch chleba można posypać dodatkową łyżką słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, w między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200 st. C. Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 45 -50 minut. Po upływie tego czasu chlebek wyciągnąć z piekarnika i z formy, pozbyć się papieru do pieczenia i włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika. Chleb dokładnie wystudzić na kratce, a następnie można delektować się smakiem. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz