Domowe hamburgery

Kto z Was nie lubi hamburgerów? Ale nie mówię o tych niezdrowych hamburgerach z sieci fast food, ale od domowych stworzonych od podstaw w domowej kuchni. Jeśli nie wierzycie, że to możliwe, piszę Wam uwierzcie, spróbujecie, a zasmakujecie i już nigdy nie wrócicie do "gotowców". Radość z tych hamburgerów polega na tym, że począwszy od bułki, a skończywszy na "farszu" tworzymy je sami, własnymi rękami i ot cała filozofia :) Może ich przygotowanie wydaje się pracochłonne, ale tak naprawdę to tylko się wydaje :) Warto wypróbować we własnej kuchni, bo smak nie równa się z żadnym innym :) 
Ja tym razem robiłam z połowy porcji, wystarczy podzielić wszystkie składniki na pół ;)
Przepis na bułki hamburgerowe pochodzi z bloga http://whiteplate.blogspot.com

SKŁADNIKI (na 8 hamburgerów, średniej wielkości):

BUŁKI HAMBURGEROWE:
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła (można zastąpić 2 łyżkami oleju)
1 jajko
14g świeżych drożdży lub 7g drożdży suche
2,5 szklanki mąki pszennej
białko jaja kurzego lub mleko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek (niekoniecznie)

FARSZ:
500g dobrego, mielonego mięsa wołowego (koniecznie!)
2-3 ogórki konserwowe (najlepiej lekko słodkie)
pomidor (najlepiej malinowy)
ser żółty np. ementaler, cheddar
majonez
ketchup
sól, pieprz
1/4 szklanki wody lub rosołu

WYKONANIE:

BUŁKI:
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej zagłębienie Jeżeli używacie drożdży świeżych to kruszymy je w zagłębienie i zalewamy wodą dodajemy cukier i mieszamy delikatnie widelcem zabierając odrobinę mąki z boków dołka, mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce przykrywając lnianym ręcznikiem. Jeżeli używacie drożdży suchych to nie wykonujecie zaczynu tylko od razu przechodzicie do tego etapu, bez czekania 10 minut: Po tym czasie dodajemy, mleko w proszku, sól, masło, jajko i całość wyrabiamy (można mikserem z końcówką do ugniatania ciasta) aż do uzyskania gładkiego, elastycznego i nie lepiącego się  ciasta, kiedy się lepi można dodać trochę mąki, ale nie za dużo. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.45 minut, przykrywając lnianym ręcznikiem.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 8 części i formujemy z niego okrągłe bułeczki, które układamy i lekko spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 45 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy bułki białkiem jaja kurzego lub mlekiem i posypujemy sezamem (niekoniecznie).
Bułki pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 13-15 minut (aż się zrumienią).

FARSZ:
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i wodą/rosołem, aż będzie lekko papkowaty. Z mięsa formujemy kotlety, które spłaszczamy, aż będą miały ok. 1cm grubości, kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową lub patelnię z nieprzywieralną powłoką, którą przed rozgrzaniem należy bardzo lekko posmarować olejem - najlepiej sprawdza się tu pędzelek kuchenny. Kotlety smażymy ok. 7-8 minut z każdej strony. W między czasie kroimy na cienkie plasterki ogórki, pomidor, ser. Mięso odkładamy na talerz i na każdym kotlecie układamy plasterek sera. Bułki przekrawamy na pół i przypiekamy przez chwilę na patelni, na której smażyły się kotlety. Dół bułki smarujemy majonezem, układamy mięso z serem, plaster pomidora, po 3 plasterki ogórka, górę bułki smarujemy ketchupem i kładziemy na górę hamburgera, całość przekłuwamy na środku patyczkiem do szaszłyków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy przez 3-5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty