Lasagne

Czas na klasyczne danie kuchni włoskiej. Lasagne z mięsem mielonym, sosem z pomidorów i mozzarellą oraz parmezanem. Mmm... wierzcie pycha, albo lepiej nie wierzcie na słowo tylko próbujcie :) Polecam gorąco na pyszny rodzinny obiad :)

SKŁADNIKI (na średniej wielkości naczynie żaroodporne, ok. 3 porcje):
1 paczka makaronu do lasagne
2 kulki mozzarelli
trochę startego parmezanu (można zastąpić innym serem np. ementalerem)

FARSZ MIĘSNY:
250g dobrego mięsa mielonego (wołowe (najlepiej), wieprzowo-wołowe (chude z małą ilością tłuszczu) lub indycze)
1 puszka pomidorów w puszcze (bez skórki)
mała, pokrojona w kostkę cebula
2 łyżki oleju
1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze
suszone zioła: bazylia, oregano
sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY:
1 kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
sól, pieprz

WYKONANIE:

FARSZ MIĘSNY:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy połowę pokrojonej cebuli, chwilę podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy mięso i całość smażymy przez ok. 15minut.
W rondlu podsmażamy pozostałą ilość cebuli z drugą łyżką oleju do zeszklenia dodajemy pomidory z puszki, mieszamy przeciskamy czosnek i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut po tym czasie sos doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem i dusimy jeszcze 5 minut. Sos pomidorowy wlewamy do mięsa i chwilę podsmażamy wszystko razem.

SOS BESZAMELOWY:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka lekko się zrumieni. Wlewamy najpierw pół szklanki mleka i wieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy kolejne pół szklanki i czekamy, aż zgęstnieje - sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy będzie to konieczne dodać pozostałe mleko. Całość doprawić solą i pieprzem.

LASAGNE:
Mozzarellę oraz ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Żaroodporne naczynie smarujemy delikatnie masłem, na spód dajemy niewielką ilość sosu beszamelowego i układamy płaty makaronu lasagne, tak aby przykryły cały dół naczynia na makaron nakładamy 1/3 farszu mięsnego, przykrywamy warstwą sosu beszamelowego i posypujemy niewielką ilością sera, przykrywamy koleją warstwą makaronu i następnie kolejna 1/3 farszu mięsnego, warstwa sosu beszamelowego, ser i makaron i ostatnia warstwa w tej samej kolejności na końcu układamy makaron i smarujemy resztą sosu beszamelowego i posypujemy resztą startego sera. Całość przykrywamy pokrywą od naczynia i pieczemy w nagrzanym do 220 st. C przez 20 minut. Po tym czasie wbijamy nóż w lasagne i sprawdzamy stopień twardości makaronu - powinien być miękki. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Wyciągamy lasagnę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęła i smaki się połączyły. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty