Panna cotta kokosowa

Idealna na ciepłe dni i jako delikatny deser. Robi się ją szybko, a smak jest cudowny, oczywiście dla osób lubiących kokos. Można zrobić w dwóch wersjach: gładkiej i z wiórkami kokosowymi. Podajemy z czym chcemy. Wersja light dla odchudzających się, ponieważ tradycyjna panna cotta  jest przygotowywana na śmietanie, a ta jest z mleka kokosowego, ale i tak jest pyszna :) Zapraszam do wypróbowania :)
przepis pochodzi ze strony www.zdrowy-talerz.pl

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki gotującej się wody
3 łyżki cukru trzcinowego
nasiona z 1/2 laski wanilii
3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dwiema łyżkami gorącej wody, delikatnie mieszamy i zostawiamy na chwilę, żeby napęczniała, następnie mieszamy, żeby niebyło grudek, a żelatyna się rozpuściła. Mleko przekładamy do rondla, dodajemy cukier, nasiona z 1/2 laski wanilii oraz (jeżeli robimy tę wersję) wiórki kokosowe, całość zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gdy mleko wrze ściągamy z palinka i wlewamy żelatynę (wcześniej rozmieszaną z 3 łyżkami mleka), całość mieszamy i rozlewamy do pojemniczków, w których będziemy podawać panna cottę (masa będzie płynna). Zostawiamy, aż ostygnie i gdy jest już zimna wkładamy do lodówki. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej przed podaniem, żeby zdążyła dobrze stężeć przez noc w lodówce. Podajemy z musem z truskawek (truskawki blendujemy na mus (mrożone wcześniej rozmrażamy w rondlu w łyżką wody, pod przykryciem przez 5 minut od zagotowania i również blendujemy), można dodać cukier, jeśli wolimy bardziej słodkie desery)), albo z kropkami czekolady lub gorzką czekoladą pokrojoną w kostkę. Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty