Zupa krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi w mojej kuchni uważam za otwarty! Zaczął się wczoraj zupą z zielonych szparagów. Jak jest? Pyszna, delikatna, aksamitna i szparagowa :) Bardzo aromatyczna:) Warto spróbować, bo jest ekspresowa. Kilka słów o szparagach: są dietetyczne, bo w 100g zawierają tylko 18 kalorii, ich główny składnik to woda (95%), ale mino tego zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak: kwas foliowy, witamina C, E oraz beta-karoten, wapń, fosfor i potas, błonnik, glutation (wzmacnia układ odpornoświowy, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera, a także wspomaga wątrobę w procesie jej oczyszczania z toksyn) oraz inulinę (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego) Polecam :)

informacje o szparagach: http://www.poradnikzdrowie.pl/
przepis pochodzi z strony kwestia smaku i został lekko zmodyfikowany :)

SKŁADNIKI (dla 2 - 3 osób):
1 pęczek zielonych szparag (500g)
0,5l wody
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
1 średnia cebula lub 1/2 dużej
50ml śmietany 30%
sól

WYKONANIE:
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce (ok.1-1,5cm), delikatnie obieramy pozostałe łodyżki, zostawiając główki nie obrane (obieramy tylko grubszą część szparag, tą którą się da). Z obranych szparag odkrawamy główki, a resztę łodyżki kroimy na kawałki o długość ok. 2cm. W garnku zagotowujemy 0,5l wody i wrzucamy odcięte końce szparag, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut lekki wywar. Cebulę obieramy i kroimy na kostkę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Dodajemy szparagi, bez główek, dodajemy drugą łyżkę masła oraz zmieloną gałkę muszkatołową i smażymy przez ok. 2-3 minuty, następnie zalewamy szparagowym wywarem i przykrywamy gotując 5 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy głowy szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty. Następnie wyciągamy po 3 główki na porcję zupy, a resztę blendujemy na gładką zupę przez ok. 1 minutę, dodając śmietanę. Podajemy z ugotowanymi główkami szparagów oraz kleksem śmietany, można dodać grzanki. Smacznego :)

 





Komentarze

Popularne posty