Kremowy serek kanapkowy
Inaczej zwany Labneh, czyli pozbawiony serwatki jogurt. Ten serek jest tak dobry, że znika równie szybko jak czas, w którym się go przygotowuje :) a do tego składa się z uwaga: aż 2 składników! Ma same zalety, jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, można go jest zarówno do kanapek, jak i do makaronu, naleśników, nada się doskonale do ozdoby zupy. Jest uniwersalny, a smakuje do wszystkiego i każdemu. Zachęcam Was do przygotowania, tej białej pyszności, bo warto. Jedyna rzecz, o której musimy pamiętać, to fakt , że serek przed podaniem musi spędzić w lodówce 12 godzin, najlepiej zrobić to na noc, by rano móc cieszyć się jego smakiem. Możemy regulować gęstość serka w zależności od upodobań, im dłużej go podtrzymamy na sitku tym, będzie on gęstszy.
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI:
800 ml jogurtu greckiego (2 opakowania)
0,5 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Jogurt mieszamy z solą. Sitko wykładamy gazą i kładziemy na garnku lub miseczce. Na gazę wylewamy jogurt z solą i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie tego czasu przekładamy serek do pojemnika (najlepiej z pokrywką, ponieważ serek musi być szczelnie zamknięty i używamy do czego chcemy. Możemy trzymać w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego :)
Przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI:
800 ml jogurtu greckiego (2 opakowania)
0,5 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Jogurt mieszamy z solą. Sitko wykładamy gazą i kładziemy na garnku lub miseczce. Na gazę wylewamy jogurt z solą i przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie tego czasu przekładamy serek do pojemnika (najlepiej z pokrywką, ponieważ serek musi być szczelnie zamknięty i używamy do czego chcemy. Możemy trzymać w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz