Wielkanocna baba drożdżowa
Czyli królowa stołu podczas Świąt. Myślę, że nie zdobi ona tylko stołu Wielkanocnego, ale również znajduje się w koszyczku przygotowanym do święconki. Prezentuję Wam dziś babę, która gości na moim stole. Jaka jest? Pyszna, puszysta, a do tego łatwa do przyrządzenia, ale o tym przekonajcie się sami :) Z przepisu przygotujecie dwie baby lub jedną babę, baranka oraz dwie malutkie babeczki do koszyczka, wybór należy do Was ;) Babka ta jest prosta, ale posiada bogate wnętrze z skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Polecam na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
370 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
50 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
150 g miękkiego masła
3 jajka
30 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
LUKIER:
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
Jajka, masło oraz drożdże wyciągamy z lodówki wcześniej, żeby się ogrzały. Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe. Połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże trochę się podrosły. Do drożdży dodajemy resztę mleka, mąki, cukru, cukier z prawdziwą wanilią oraz jajka, całość wyrabiamy ręką 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 7 minut. Miękkie masło (można je rozpuścić i ostudzić) dodajemy do ciasta i wyrabiamy kolejne 10 minut ręcznie lub 7 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne, pochłonąć całe masło i odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając bawełnianą ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto uderzamy pięścią, żeby je odgazować i krótko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy koło, przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą formę z kominem (forma na babkę lub na małe babeczki lub na baranka), odstawiamy pod przykryciem na 40 minut do napuszenia, babki powinne podwoić swoją objętość. Babki pieczemy jednocześnie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy przez 10 minut w formie, następnie wyciągamy z formy i studzimy. Chłodne polewamy lukrem i ozdabiamy według upodobań.
LUKIER:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej dość gęstej (nie lejącej) masy, gotowym lukrujemy babkę.
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
CIASTO:
370 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
50 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
150 g miękkiego masła
3 jajka
30 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
LUKIER:
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
Jajka, masło oraz drożdże wyciągamy z lodówki wcześniej, żeby się ogrzały. Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe. Połowę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże trochę się podrosły. Do drożdży dodajemy resztę mleka, mąki, cukru, cukier z prawdziwą wanilią oraz jajka, całość wyrabiamy ręką 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 7 minut. Miękkie masło (można je rozpuścić i ostudzić) dodajemy do ciasta i wyrabiamy kolejne 10 minut ręcznie lub 7 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne, pochłonąć całe masło i odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając bawełnianą ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto uderzamy pięścią, żeby je odgazować i krótko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy koło, przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą formę z kominem (forma na babkę lub na małe babeczki lub na baranka), odstawiamy pod przykryciem na 40 minut do napuszenia, babki powinne podwoić swoją objętość. Babki pieczemy jednocześnie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy przez 10 minut w formie, następnie wyciągamy z formy i studzimy. Chłodne polewamy lukrem i ozdabiamy według upodobań.
LUKIER:
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej dość gęstej (nie lejącej) masy, gotowym lukrujemy babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz