Bułki z czosnkiem i serem
Sezon na leczo jeszcze trwa, a najlepszy dodatkiem do dobrego leczo jest równie dobre pieczywo, najlepiej takie świeże, prosto z pieca, pachnące, puszyste i pyszne :) I oto tadam... jest ten przepis, który trzeba koniecznie wypróbować :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI (na ok. 15 bułeczek):
125 ml letniego mleka
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
50 g roztopionego i letniego masła
2 i 2/3 szklanki mąki chlebowej (typ 750)
0,5 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich (albo 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,25 łyżeczki suszonego tymianku i 0,25 łyżeczki suszonego oregano)
3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeżeli lubimy możemy dodać ząbek więcej, wtedy będą bardziej czosnkowe)
dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
40 g tartego sera dziugas lub parmezanu
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, lekko wymieszać widelcem, zagarniając odrobinę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, przykryć lnianym lub bawełnianym ręczniczkiem. Do wyrośniętych drożdży dodajemy sól, zioła, czosnek, oraz masło i zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Zostawiamy do na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Roztapiamy dwie łyżki masła. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy okrągłe bułeczki ok. 50g każda i układamy w formie prostokątnej (33cm*22cm) wyłożonej papierem do pieczenia w małych odległościach, ponieważ bułeczki mają być do odrywania, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy serem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 22 - 25 minut, aż będą pięknie zrumienione. Podajemy lekko przestudzone, ciepłe smakują najlepiej :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI (na ok. 15 bułeczek):
125 ml letniego mleka
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
50 g roztopionego i letniego masła
2 i 2/3 szklanki mąki chlebowej (typ 750)
0,5 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich (albo 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,25 łyżeczki suszonego tymianku i 0,25 łyżeczki suszonego oregano)
3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeżeli lubimy możemy dodać ząbek więcej, wtedy będą bardziej czosnkowe)
dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
40 g tartego sera dziugas lub parmezanu
WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać mleko i wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, lekko wymieszać widelcem, zagarniając odrobinę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, przykryć lnianym lub bawełnianym ręczniczkiem. Do wyrośniętych drożdży dodajemy sól, zioła, czosnek, oraz masło i zagniatamy na elastyczne i miękkie ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Zostawiamy do na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Roztapiamy dwie łyżki masła. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy okrągłe bułeczki ok. 50g każda i układamy w formie prostokątnej (33cm*22cm) wyłożonej papierem do pieczenia w małych odległościach, ponieważ bułeczki mają być do odrywania, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i posypujemy serem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 22 - 25 minut, aż będą pięknie zrumienione. Podajemy lekko przestudzone, ciepłe smakują najlepiej :)
Komentarze
Prześlij komentarz