Knedle ze śliwkami
Na straganach aż fioletowo od cudownych, słodkich śliwek. Knedle ze śliwkami to idealny pomysł na obiad. Robi się je zaskakująco szybko. Rozpływają się w ustach, są pyszne i zasmakują całej rodzinie. W sezonie truskawkowym warto je zrobić właśnie z truskawkami. Polecam :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI (na 12-13 knedli):
500g ugotowanych ziemniaków (ok. 600g przed obraniem i ugotowaniem)
2 jajka
300g mąki pszennej
szczypta soli i cukru
ok. 400g małych śliwek (duże podzielić na połowę)/ truskawek
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść na masę, wystudzić. Śliwki umyć i wypestkować. Do chłodnych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta zrobić rulon, odrywać kawałki o grubości ok. 3-4 cm, zrobić na dłoni placek, na środek dodać śliwkę (całą jeśli mała, a z dużej połowa) zlepić jak pierogi i uformować zgrabną kluskę, sprawdzić, żeby były zalepione wszystkie dziury. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wkładać kluski i gotować przez 4 minuty, od momentu wypłynięcia klusek. Podawać z cukrem wymieszanym z cynamonem i polane roztopionym masłem. Pychota! Smacznego!
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI (na 12-13 knedli):
500g ugotowanych ziemniaków (ok. 600g przed obraniem i ugotowaniem)
2 jajka
300g mąki pszennej
szczypta soli i cukru
ok. 400g małych śliwek (duże podzielić na połowę)/ truskawek
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść na masę, wystudzić. Śliwki umyć i wypestkować. Do chłodnych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta zrobić rulon, odrywać kawałki o grubości ok. 3-4 cm, zrobić na dłoni placek, na środek dodać śliwkę (całą jeśli mała, a z dużej połowa) zlepić jak pierogi i uformować zgrabną kluskę, sprawdzić, żeby były zalepione wszystkie dziury. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wkładać kluski i gotować przez 4 minuty, od momentu wypłynięcia klusek. Podawać z cukrem wymieszanym z cynamonem i polane roztopionym masłem. Pychota! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz