Zupa z dyni

Dynia, od kilku lat warzywo numer 1 jesieni. Uwielbiam, ja za to, że można z niej wyczarować różne pyszności, słodkie czy wykwintne, wszystko jedno, bo nadaje się do tego rewelacyjnie :) Dziś klasycznie dynia w formie zupy :) Wypróbujcie koniecznie :)
Przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
800g dyni (przed obraniem)
250g ziemniaków
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki wywaru warzywnego
1 szklanka mleka
25g masła
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki imbiru

WYKONANIE:
Dynię i ziemniaki obrać, z dyni usunąć nasiona. Pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, dynię i ziemniaki, wsypujemy kurkumę oraz imbir, doprawiamy solą. Chwilę wszystko smażymy razem. Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. W między czasie obieramy pomidora (najlepiej sparzyć wrzątkiem, żeby łatwiej skórka zeszła), usuwamy nasionka, a miąższ kroimy na kawałki, dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy do miękkości warzyw ok. 5 minut. Dodajemy mleko, zagotowujemy i całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Podajemy z grzankami lub podpieczonymi migdałami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty