Sałatka ziemniaczana

Szukając pomysłu na kolację, mając w kuchni niewykorzystane avocado poszukała trochę w intrenecie i oto jest niezwykła - zwykła sałatka ziemniaczana. Szybka, łatwa, pyszna, nowoczesna i lekka to jej wielkie zalety. Idealna na rodzinne spotkania, kolację, do obiadu lub do czego tylko zechcecie ją podać. Skosztujcie koniecznie, bo naprawdę warto :)

SKŁADNIKI:
SAŁATKA:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach (lub takich z obiadu jeśli zostało, koniecznie zimnych)
1 dojrzałe avocado
2 jajka (ugotowane na miękko (jeżeli nie lubicie mogą być na twardo, jednak na miękko smakują lepiej)
2 łyżki soku z cytryny

SOS:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i studzimy. Zimne jajka zalewamy zimną wodą stawiamy na kuchence i czekamy, aż zaczną wrzeć, wtedy szybko obniżamy temperaturę na średni płomień i gotujemy 5 minut. Zalewamy zimną wodą, obtłukujemy skorupkę i zostawiamy w zimnej wodzie (ułatwi to późniejsze obieranie jajka).  Avocado obieramy ze skórki, kroimy na większe kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy. Ziemniaki kroimy większe kawałki (ja kroiłam na ćwiartki i ćwiartki na pół w połowie). Do ziemniaków dodajemy avocado i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę i wymieszać. Jajka obrać pokroić na ćwiartki i poukładać na sałatce. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty