Grzyby marynowane
W tym roku stragany uginają się pod ilością grzybów, a te zachwycają swoją różnorodnością i pysznością i ceną :) Dlatego też postanowiłam zatrzymać smak jesieni i grzybów w słoiczkach na zimowe dni :) Te grzybki robi się ekspresowo, z podanej porcji otrzymacie 6 mniejszych (330 ml) słoiczków. Do czego można wykorzystać te marynowane pyszności: do kanapek, koreczków, jako przekąskę lub dodatek do kolacji czy obiadu, na pewno przydadzą się w Waszej kuchni :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
1 kg małych grzybów (kurek, rydzy, prawdziwków, podgrzybków - mieszanych lub jednego rodzaju)
1 cebula
MARYNATA:
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
WYKONANIE:
Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć wrzątkiem, ułożyć na ręczniku, żeby obeschły.
Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy z piasku i przesypujemy na cedzak, żeby przez chwilę obeschły.
W garnku zagotować wodę, cebulę pokroić na plastry. Na gotującą wodę wrzucić grzyby oraz cebulę i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
W drugim garnku pod przykryciem zagotować wszystkie składniki marynaty.
Grzyby odcedzić i napełniać nimi słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewać gotową marynatą i natychmiast zakręcać, postawić słoik na zakrętce, tak zrobić z pozostałymi słoikami, wszystkie ustawić na zakrętkach i przykryć ręcznikiem i tak zostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc), następnie schować do spiżarki i cieszyć się smakiem jesieni zimą. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
1 kg małych grzybów (kurek, rydzy, prawdziwków, podgrzybków - mieszanych lub jednego rodzaju)
1 cebula
MARYNATA:
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
WYKONANIE:
Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć wrzątkiem, ułożyć na ręczniku, żeby obeschły.
Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy z piasku i przesypujemy na cedzak, żeby przez chwilę obeschły.
W garnku zagotować wodę, cebulę pokroić na plastry. Na gotującą wodę wrzucić grzyby oraz cebulę i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
W drugim garnku pod przykryciem zagotować wszystkie składniki marynaty.
Grzyby odcedzić i napełniać nimi słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewać gotową marynatą i natychmiast zakręcać, postawić słoik na zakrętce, tak zrobić z pozostałymi słoikami, wszystkie ustawić na zakrętkach i przykryć ręcznikiem i tak zostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc), następnie schować do spiżarki i cieszyć się smakiem jesieni zimą. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz