Pomidorowy piernik
Przepis idealny! Spytacie dlaczego? Szybki, łatwy, rewelacyjny nic tylko robić :) Piernik jest miękki, puszysty i łatwy w wykonaniu. Nie potrzeba do niego jajek, bazę stanowią krojone pomidory z puszki :) pewnie jesteście tym zaskoczeni, ale ich obecność nie jest wyczuwalna, a cały piernik smakuje jak z najlepszej cukierni :) jest niesamowity i idealny w tym intensywnym czasie przygotowań do Świąt. Wystarczy zblendować, pomieszać i upiec, tyle i można się cieszyć wspaniałym wypiekiem :)
przepis pochodzi z jadłonomia.com
SKŁADNIKI (przepis na 1 keksówkę ok. 27-33cm długości lub dwie mniejsze):
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (250 ml - ważne)
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
1 banan
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
ok. 200 g powideł śliwkowych
LUKIER:
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
ok. 0,5 łyżeczki przegotowanej wody (lub więcej, aż do otrzymania idealnej konsystencji)
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrać do 180 st. C.
Pomidory, olej, cukier oraz banana zblendować na gładką emulsję. Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól) i wymieszać, dodać emulsję pomidorową i całość wymieszać łyżką na jednolitą gęstą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy, wypełniając ją do połowy (jest to bardzo ważne, jeżeli nie zmieści Wam się cała masa w jedną keksówkę przełóżcie nadmiar do drugiej, ponieważ wypełnienie keksówki do połowy formy zagwarantuje brak zakalca:) jeżeli macie formę o długości 27-33 cm to nie będzie problemu). Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe za pomocą patyczka, gdy jest suchy to ciasto jest gotowe, gdy jest oblepione ciastem to jeszcze potrzeba parę minut, żeby się upiekło.
Gdy już całkowicie wystygnie, przeciąć na połowę i posmarować powidłami śliwkowymi. Zrobić lukier i posmarować nim wierzch ciasta, udekorować. Smacznego :)
przepis pochodzi z jadłonomia.com
SKŁADNIKI (przepis na 1 keksówkę ok. 27-33cm długości lub dwie mniejsze):
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki (250 ml - ważne)
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego
1 banan
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
ok. 200 g powideł śliwkowych
LUKIER:
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
ok. 0,5 łyżeczki przegotowanej wody (lub więcej, aż do otrzymania idealnej konsystencji)
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrać do 180 st. C.
Pomidory, olej, cukier oraz banana zblendować na gładką emulsję. Suche składniki umieścić w dużej misce (mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól) i wymieszać, dodać emulsję pomidorową i całość wymieszać łyżką na jednolitą gęstą masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy, wypełniając ją do połowy (jest to bardzo ważne, jeżeli nie zmieści Wam się cała masa w jedną keksówkę przełóżcie nadmiar do drugiej, ponieważ wypełnienie keksówki do połowy formy zagwarantuje brak zakalca:) jeżeli macie formę o długości 27-33 cm to nie będzie problemu). Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe za pomocą patyczka, gdy jest suchy to ciasto jest gotowe, gdy jest oblepione ciastem to jeszcze potrzeba parę minut, żeby się upiekło.
Gdy już całkowicie wystygnie, przeciąć na połowę i posmarować powidłami śliwkowymi. Zrobić lukier i posmarować nim wierzch ciasta, udekorować. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz