Bułki bawarskie
Jednymi z moich ulubionych bułek są bajgle, uwielbiam ich chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. Są to jednak bułki, które wymagają trochę czasu, żeby je przygotować. I tu z pomocą przyszedł przepis na bułki bawarskie, są idealne w smaku jak bajgle, a czas ich robienia to po prostu ekspres :) 1,5 godziny i cieszymy się przepysznym, świeżym i domowym pieczywem idealnym. Bułki długo zachowują świeżość, najczęściej przygotowuję je wieczorem, a rano są idealne do kanapek ;) Jeżeli nie wierzycie, to koniecznie spróbujcie i sprawdźcie sami :)
przepis z: mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
560 g mąki pszennej 550
14 g drożdży
375 ml (1,5 szklanki) letniej wody
30 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 l wody
3 łyżki sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Gorącą wodę przelewamy do miski, dodajemy 30 g masła i czekamy, aż się rozpuści. Do letniej wody z masłem dodajemy drożdże, sól oraz cukier wszystko mieszamy i dodajemy mąkę, dokładnie wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta, do momentu, aż otrzymamy gładkie i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 10-12 porcji, następnie formujemy bułki. Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. W garnku zagotowujemy wodę wraz z sodą oczyszczoną, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy na wrzątek 3 bułki i gotujemy 30 sekund, następnie przerzucamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 20 sekund - woda musi cały czas wrzeć. Ugotowane bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gotujemy następne bułki w ten sam sposób. Ugotowane bułki nacinamy nożem trzykrotnie. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą złoto-brązowe. Studzimy na kratce. Smacznego!
przepis z: mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
560 g mąki pszennej 550
14 g drożdży
375 ml (1,5 szklanki) letniej wody
30 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 l wody
3 łyżki sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Gorącą wodę przelewamy do miski, dodajemy 30 g masła i czekamy, aż się rozpuści. Do letniej wody z masłem dodajemy drożdże, sól oraz cukier wszystko mieszamy i dodajemy mąkę, dokładnie wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta, do momentu, aż otrzymamy gładkie i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 10-12 porcji, następnie formujemy bułki. Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. W garnku zagotowujemy wodę wraz z sodą oczyszczoną, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy na wrzątek 3 bułki i gotujemy 30 sekund, następnie przerzucamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 20 sekund - woda musi cały czas wrzeć. Ugotowane bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i gotujemy następne bułki w ten sam sposób. Ugotowane bułki nacinamy nożem trzykrotnie. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą złoto-brązowe. Studzimy na kratce. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz