Jagodzianki przepis 2

Choć na blogu jest już jeden przepis na te cudowne sezonowe drożdżówki, to nigdy nie zaszkodzi aby był jeszcze jeden - ich nigdy dość ;) Ten przepis różni się od poprzedniego ilością jajek w cieście, tu jest ich mniej. Jagodzianki są przepyszne, rozpływają się w ustach, mają dużą ilość jagód i są przepyszne. Dzieci je lubią, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Spróbujcie koniecznie, póki sezon na jagody trwa :)
przepis zmodyfikowany, pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (12 bułeczek):
125 ml mleka
70 g masła
50 g cukru
1 jajko
25 g świeżych drożdży
250 g mąki
szczypta soli

200 g jagód leśnych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

LUKIER:
100 g cukru pudru
1 łyżka lub więcej soku z cytryny

WYKONANIE:
Mleko z masłem podgrzewamy na średnim ogniu, kontrolujemy temperaturę by mleko było letnie, a masło rozpuszczone. Mleko z masłem przelewamy do miski, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy jajko, sól oraz mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki i miski. Ciasto będzie trochę luźne w konsystencji, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie myjemy dokładnie jagody i osuszamy na sitku. Po 1,5 godzinie jagody delikatnie mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na 12 części, każdą spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm, kładziemy 1-1,5 łyżeczki jagód i składamy jak pierogi, zlepiając dokładnie brzegi, kładziemy zlepieniem na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (po 10 minutach ustawiamy piekarnik na 180 st C i nagrzewamy kolejne 10 minut). Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż jagodzianki się ze złocą. Upieczone wyjmujemy i polewamy lukrem. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, tak aby uzyskać średnio gęsty lukier. Każdą jagodziankę polewamy lukrem i zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty