Owsianka migdałowa
Chociaż owsianka mi kojarzy się z zimą i dobrym śniadaniem na cały dzień gdy za oknem wiatr, śnieg i mróz, to jednak latem też nie warto z niej rezygnować. To śniadanie ma w sobie samo dobro - poprawia pamięć i koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy (studenci korzystajcie ;)), działa przeciwdepresyjnie,poprawia zły nastrój, zawiera przeciwutleniacz, który spowalnia starzenie się i chroni komórki. Oprócz tego daje duży zastrzyk energii, który starcza na długo. No i najważniejsze można ją jeść na wiele sposobów tak jak się lubi! Watro korzystać z dobrodziejstw, jakie teraz można znaleźć na straganach :) Może spróbujecie mojej dzisiejszej wersji? Polecam :)
SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
OWSIANKA
2 szklanki mleka migdałowego (u mnie to, ze względu na super skład https://biosklep.com.pl/pl/p/Napoj-Migdalowy-Naturalny-Nieslodzony-BIO-1-litr-EcoMil/1744)
1 szklanka płatów owsianych górskich
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
MUS MORELOWY
4 morele
1 łyżka konfitury morelowej lub miodu
dodatkowo: jagody, kruszone kakao, lub co się chce ;)
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Płatki przepłukujemy wodą, żeby pozbyć się łusek i przepłukane wsypujemy do garnka z mlekiem, zagotowujemy i mieszając od czasu do czasu gotujemy na małym ogniu ok.10 minut. Lekko studzimy.
W między czasie przygotowujemy mus z moreli. Morele drylujemy z pestek, dodajemy dżem lub miód i miksujemy blenderem na mus.
Do miseczek rozłożyć owsiankę, polać musem morelowym, posypać jagodami lub innymi owocami i kruszonym kakao. Smacznego :)
SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
OWSIANKA
2 szklanki mleka migdałowego (u mnie to, ze względu na super skład https://biosklep.com.pl/pl/p/Napoj-Migdalowy-Naturalny-Nieslodzony-BIO-1-litr-EcoMil/1744)
1 szklanka płatów owsianych górskich
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
MUS MORELOWY
4 morele
1 łyżka konfitury morelowej lub miodu
dodatkowo: jagody, kruszone kakao, lub co się chce ;)
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Płatki przepłukujemy wodą, żeby pozbyć się łusek i przepłukane wsypujemy do garnka z mlekiem, zagotowujemy i mieszając od czasu do czasu gotujemy na małym ogniu ok.10 minut. Lekko studzimy.
W między czasie przygotowujemy mus z moreli. Morele drylujemy z pestek, dodajemy dżem lub miód i miksujemy blenderem na mus.
Do miseczek rozłożyć owsiankę, polać musem morelowym, posypać jagodami lub innymi owocami i kruszonym kakao. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz