Rolada dyniowa

Dynia to warzywo, które jesienią uwielbiam, można z niej bowiem zrobić różne cuda, pastę, zupę, bułki i ciasta. Kiedy natknęłam się w internecie na ten przepis, musiałam go wypróbować. Pokochałam tą roladę, za: wygląd, smak, szybkość przygotowania, jest po prostu idealna! Jeśli macie wieczorem gości, to spokojnie zdążycie przygotować tą roladę, wykonanie jest proste, a smak niebiański! Polecam na zniżające się spotkania rodzinne, rolada mocno przybliża klimat świąt :) Koniecznie wypróbujcie :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI:
Ciasto:
2/3 sklanki puree z dyni
3 jajka
100 g cukru
3/4 sklanki mąki tortowej pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków

Krem:
60 g miękkiego masła
5 g cukru ze skórką pomarańczową lub aromatu pomarańczowego
10 g cukru z prawdziwą wanilią
180 g serka typu philadelphia np. Twój smak z Piątnicy - ogrzany do temperatury pokojowej

WYKONANIE:
Dynię najlepiej hokkaido umyć, pokroić na ćwiartki, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie przejmować się pestkami, nimi zbędziemy zajmować się później), wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 st.C. Sprawdzić nożem czy jest już miękka, jeśli nie zostawić jeszcze na 10 minut. Wyjąć z piekarnika i chwilkę przestudzić, łyżką wyjąć pestki i wyrzucić, całą resztę przełożyć do miski i zblendować na puree. Tą pracę najlepiej zrobić to dzień wcześniej :)

2/3 szklanki ostudzonego puree z dyni (resztę zostawić na zupę), cukier i jajka umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżką do połoczenia. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i goździki i całość wymieszać do połączenia. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, blachę o wymiarach 38x26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut, po 12 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobre - kiedy na patyczku nie oblepi się ciasto będzie znak, że jest już dobre, jeśli nie to dopiec jeszcze przez 3 minut. W między czasie kuchenną ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę częścią bez papieru, ściąć papier i zawinąć jak naleśnik w rulon razem z ręcznikiem. Zostawić do wystygnięcia.

Gdy ciasto jest już zimne, w misie miksera umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier ze skórką pomarańczową oraz waniliowy i miksujemy ok. 7-10 minut na puszystą masę. Dodajemy łyżka po łyżce serek i cały czas miksujemy do połączenia. Rozwijamy roladę, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty