Szarlotka królewska

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju szarlotki, tą znałam w nieco innej formie, z tartymi jabłkami, która jednak nie należała do moich ulubionych. Ten przepis jest inny, delikatny biszkopt, mus jabłkowy i cudowna bita śmietana, mmmm, rozpływają się w ustach i zdecydowanie jest to jedno z moich ulubionych obecnie ciast jesiennych :) Bardzo Wam polecam na zbliżający się długi weekend, będzie idealna. 
przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI:
Biszkopt
2 jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa (polecam przeźroczystą o smaku cytrynowym sprawdza się tu idealnie)
1/4 szklanki wody

Masa śmietanowa
500 ml śmietany 30% lub 36%, schłodzonej
1 śmietan fix (niekoniecznie)
2 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
1/5 szklanki zimnej wody

WYKONANIE:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zacząć dodawać po łyżce cukru cały czas miksować. Następnie dodajemy po kolei żółtka. Do masy przesiać mąkę i bardzo delikatnie, rózgą kuchenną wymieszać biszkopt. Delikatnie przełożyć do okrągłej 22 -23 cm blaszki, której dno (tylko) wykładamy papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C przez 20-25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika i spuścić na ziemię z wysokości ok. 30 cm. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy jest już zimny, nasączyć go 4 łyżkami wody wymieszanymi z 1,5 łyżki soku z cytryny.

Masa jabłkowa
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić całość w garnku, dodać 1/4 szklani wody i całość zagotować i gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika przez ok. 15 minut. Następnie rozdrobnić masę jabłkową blenderem, dodać galaretkę i całość wymieszać łyżką. Zostawić, aż masa zacznie lekko tężeć, wtedy wylać całość na nasączony biszkopt i włożyć do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy. Ja zostawiam na całą noc.

Masa śmietanowa
Żelatynę, zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut, następnie rozpuścić w małym rondelku, ale uważając, żeby żelatyna się nie zagotowała, bo straci swoje właściwości. Lekko przestudzić uważając, by nie stężała za szybko, ma być płynna.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno  z dwoma łyżkami cukru pudru i jeśli chcemy z śmietan fixem. Dodać łyżeczkę śmietany do żelatyny i wymieszać, (jeśli żelatyna stężeje, postawić z powrotem na palniku i delikatnie podgrzać) dodać kolejną łyżkę śmietany i znowu wymieszać i tak jeszcze 2-krotnie, następnie całość dodać do ubitej śmietany i chwilkę, delikatnie zmiksować. Wyłożyć śmietanę na stężały mus jabłkowy i odstawić do lodówki na parę godzin. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty