Śniadaniowe bułki jak z piekarni

Ten przepis Was totalnie zauroczy. Wystarczy, że w domu macie pszenną mąkę, drożdże i wodę i możecie wyczarować cudownie pyszne, chrupiące i rewelacyjne bułki jak z piekarni. Najlepiej jak ciasto będzie wyrastało przez noc w lodówce, a rano po ok. 40 minutach możecie się cieszyć ich wybitnym smakiem :) Z tego ciasta możecie wyczarować bułki  lub bagietki co wolicie :) Bułki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, my je uwielbiamy, myślę, że Wy też je polubicie :) Wypróbujcie, żeby rano móc się cieszyć wybitnym smakiem :)

SKŁADNIKI (na 2 bagietki lub ok. 8-9 bułeczek)
450g mąki pszennej - dowolnej tortowej lub typ 550 
1,5 szklanki letniej (nie gorącej wody) (ok. 375ml)
1 opakowanie drożdży suszonych (ok.9g)
1 łyżeczka soli

WYKONANIE:
W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże i sól, wszystko razem mieszamy, dolewamy wodę i całość mieszamy, aż w cieście nie będzie już śladów mąki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy na 30 minut, żeby drożdże ruszyły, następnie wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
Po upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na dobrze oprószony mąką blat (ciasto będzie raczej luźniejsze niż zwarte) i dzielimy na 2 lub ok. 8-9 części (zależ czy chcemy zrobić bułki czy bagietki). 

Jeśli chcesz uformować bagietki to z otrzymanych 2 części ciasta należy uformować  zgrabny wałek, o długości dużej blachy z piekarnika i lekko poskręcać ciasto, tak jakby chcieć wykręcić pranie tylko lekko. Układać na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4 cm od następnej bagietki. Postępować tak z pozostałymi 3 kawałkami ciasta.

Jeśli z ciasta mają być bułki, to wystarczy, że podzielone na 8-9 części ciasto poukładasz na dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika. Jeśli chcesz możesz uformować bułki w kształt kulki i lekko spłaszczyć, wszystko zależy od Twojego pomysłu.

Ułożone na blaszce pieczywo odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut i w między czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 240 st C, na dole piekarnika ustawiamy małe naczynie żaroodporne lub małą blaszkę z wodą (ok. 150 ml) – to bardzo ważne, ponieważ te kroki spowodują, że nasze pieczywko będzie chrupiące.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z pieczywem i pieczemy ok. 20 minut, aż bułki będą złoto-brązowe, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub jemy lekko ciepłe. Smacznego 😊


Komentarze

  1. Lucky Club: Play Live Roulette | Lucky Club
    Lucky Club offers live dealer roulette tables. Play live roulette. Join us for the latest Roulette action! We have over 350 exciting games around luckyclub the world

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty