Śniadaniowe bułki jak z piekarni
Ten przepis Was totalnie zauroczy. Wystarczy, że w domu macie pszenną mąkę, drożdże i wodę i możecie wyczarować cudownie pyszne, chrupiące i rewelacyjne bułki jak z piekarni. Najlepiej jak ciasto będzie wyrastało przez noc w lodówce, a rano po ok. 40 minutach możecie się cieszyć ich wybitnym smakiem :) Z tego ciasta możecie wyczarować bułki lub bagietki co wolicie :) Bułki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, my je uwielbiamy, myślę, że Wy też je polubicie :) Wypróbujcie, żeby rano móc się cieszyć wybitnym smakiem :)
SKŁADNIKI
(na 2 bagietki lub ok. 8-9 bułeczek)
450g mąki
pszennej - dowolnej tortowej lub typ 550
1,5 szklanki letniej (nie gorącej wody) (ok. 375ml)
1
opakowanie drożdży suszonych (ok.9g)
1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
W dużej
misce umieszczamy mąkę, drożdże i sól, wszystko razem mieszamy, dolewamy wodę i całość mieszamy, aż w cieście nie będzie już śladów mąki.
Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy na 30 minut, żeby drożdże ruszyły, następnie wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
Po
upłynięciu odpowiedniego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na dobrze oprószony mąką blat (ciasto będzie raczej luźniejsze niż zwarte) i dzielimy na 2 lub ok. 8-9 części (zależ czy chcemy zrobić
bułki czy bagietki).
Jeśli
chcesz uformować bagietki to z otrzymanych 2 części ciasta należy
uformować zgrabny wałek, o długości
dużej blachy z piekarnika i lekko poskręcać ciasto, tak jakby chcieć wykręcić
pranie tylko lekko. Układać na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do
pieczenia w odległości ok. 4 cm od następnej bagietki. Postępować tak z pozostałymi
3 kawałkami ciasta.
Jeśli z
ciasta mają być bułki, to wystarczy, że podzielone na 8-9 części ciasto poukładasz na dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z piekarnika.
Jeśli chcesz możesz uformować bułki w kształt kulki i lekko spłaszczyć, wszystko
zależy od Twojego pomysłu.
Ułożone na
blaszce pieczywo odstawiamy do wyrośnięcia na ok.15 minut i w między czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 240 st C, na dole piekarnika
ustawiamy małe naczynie żaroodporne lub małą blaszkę z wodą (ok. 150 ml) – to
bardzo ważne, ponieważ te kroki spowodują, że nasze pieczywko będzie chrupiące.
Do
nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z pieczywem i pieczemy ok. 20 minut, aż
bułki będą złoto-brązowe, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub jemy
lekko ciepłe. Smacznego 😊
Lucky Club: Play Live Roulette | Lucky Club
OdpowiedzUsuńLucky Club offers live dealer roulette tables. Play live roulette. Join us for the latest Roulette action! We have over 350 exciting games around luckyclub the world