Poduszkowce ;)
Pyszne, delikatne, puchate, brzoskwiniowo-serowe poduszeczki. Nie są zbyt słodkie, ciasto jest jak puszek, masa serowa, delikatna, a całość harmonii smaku wykańcza słodycz brzoskwini. Te poduszeczki smakują jak sernik z brzoskwinią. Polecam serdecznie, robią wrażenie :)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
260 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
240g twarogu na sernik (gładkiego, już zmielonego)
1 duże jajko
1 białko z dużego jajka
40g cukru
20g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 8g cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 mały słoik konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
MASA SEROWA:
150g twarogu na sernik (gładkiego, już zmielonego)
1 żółtko z dużego jajka (białko do ciasta)
20g cukru pudru
1 łyżeczka mąki pszennej
WYKONANIE:
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.
CIASTO:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok, żeby przestygło. Mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. W misie miksera umieszczamy cukier, cukier wanilinowy oraz jajko i białko, i całość chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy ser i miksujemy, cały czas mieszając na małych obrotach dodajemy małymi porcjami mąkę. Mieszamy i dodajemy masło, powstałe ciasto formujemy w kulę i kładziemy na oprószonej mąką stolnicy. Wałkujemy na grubość ok 8-6 mm i tniemy radełkiem na kwadraty o wymiarach 9x9cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu, powiększamy wgłębienia po pestkach jeśli są zbyt płytkie w miejsce po pestce wkładamy masę serową i każdą brzoskwinię układamy tą stroną z masą serową na ciasto. Poduszeczki pieczemy w temperaturze 170st. C przez 20-25minut, aż uzyskania przez nie złotego koloru. Konfiturę podgrzewamy w małym rondlu, aż do upłynnienia, blendujemy do uzyskania gładkiej konystencji. Poduszeczki wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą. Smacznego :)
Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
260 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
240g twarogu na sernik (gładkiego, już zmielonego)
1 duże jajko
1 białko z dużego jajka
40g cukru
20g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 8g cukru z prawdziwą wanilią
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 mały słoik konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
MASA SEROWA:
150g twarogu na sernik (gładkiego, już zmielonego)
1 żółtko z dużego jajka (białko do ciasta)
20g cukru pudru
1 łyżeczka mąki pszennej
WYKONANIE:
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.
CIASTO:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok, żeby przestygło. Mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. W misie miksera umieszczamy cukier, cukier wanilinowy oraz jajko i białko, i całość chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy ser i miksujemy, cały czas mieszając na małych obrotach dodajemy małymi porcjami mąkę. Mieszamy i dodajemy masło, powstałe ciasto formujemy w kulę i kładziemy na oprószonej mąką stolnicy. Wałkujemy na grubość ok 8-6 mm i tniemy radełkiem na kwadraty o wymiarach 9x9cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu, powiększamy wgłębienia po pestkach jeśli są zbyt płytkie w miejsce po pestce wkładamy masę serową i każdą brzoskwinię układamy tą stroną z masą serową na ciasto. Poduszeczki pieczemy w temperaturze 170st. C przez 20-25minut, aż uzyskania przez nie złotego koloru. Konfiturę podgrzewamy w małym rondlu, aż do upłynnienia, blendujemy do uzyskania gładkiej konystencji. Poduszeczki wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz