Razowe, mocno czekoladowe muffinki
Czy słodkości mogą być zdrowe? Te są. Używamy do nich mąki razowej, żytniej, brązowego cukru oraz kakao i czekolady najlepiej 50% lub 70%. Są delikatne, pyszne i cudowne :) Smak czekolady i kakao jest mocno wyczuwalny. Dla wszystkich fanów czekolady :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com (lekko zmodyfikowany)
SKŁADNIKI:
220g mąki pszennej lub żytniej razowej
60g mąki pełnoziarnistej żytniej
50g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml kefiru lub maślanki (nie może być to jogurt)
3 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3/4 szklanki cukru brązowego
100g czekolady (50% lub 70%) pokrojonej na małe kosteczki lub 100g gotowych groszków czekoladowych
WYKONANIE:
Obie mąki, kakao oraz proszek i soda, sól umieszczamy w misce i mieszamy. Jajka, kefir/maślankę, olej oraz cukier brązowy umieszczamy w osobnej misce i mieszamy delikatnie, aż do połączenia się składników, dodajemy do mokrych składników suche i delikatnie mieszamy widelcem, aż składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę lub groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia muffinków wykładamy papilotkami lub przygotowujmy foremki silikonowe do muffinków (ciasto jest dość rzadkie, więc same papierowe papilotki nie utrzymają ciasta, muszą to być wzmocnione papilotki przez blaszkę lub silikonowe) i nakładamy pozostawiając 1cm krawędzi. Pieczemy w temperaturze 170st. C przez 20-25 minut, aż do "suchego patyczka". Smacznego :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com (lekko zmodyfikowany)
SKŁADNIKI:
220g mąki pszennej lub żytniej razowej
60g mąki pełnoziarnistej żytniej
50g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml kefiru lub maślanki (nie może być to jogurt)
3 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
3/4 szklanki cukru brązowego
100g czekolady (50% lub 70%) pokrojonej na małe kosteczki lub 100g gotowych groszków czekoladowych
WYKONANIE:
Obie mąki, kakao oraz proszek i soda, sól umieszczamy w misce i mieszamy. Jajka, kefir/maślankę, olej oraz cukier brązowy umieszczamy w osobnej misce i mieszamy delikatnie, aż do połączenia się składników, dodajemy do mokrych składników suche i delikatnie mieszamy widelcem, aż składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę lub groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Blachę do pieczenia muffinków wykładamy papilotkami lub przygotowujmy foremki silikonowe do muffinków (ciasto jest dość rzadkie, więc same papierowe papilotki nie utrzymają ciasta, muszą to być wzmocnione papilotki przez blaszkę lub silikonowe) i nakładamy pozostawiając 1cm krawędzi. Pieczemy w temperaturze 170st. C przez 20-25 minut, aż do "suchego patyczka". Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz