Zupa krem z kukurydzy

Delikatna zupa, o wyrazistym smaku kukurydzy. Robi się ją ekspresowo, a smakuje wybitnie, posypana przed podaniem mieloną słodką papryką zyskuje lekki "pazur" :) serdecznie polecam :)

SKŁADNIKI (na 4 porcje)
400ml wody
1 opakowanie mrożonej kukurydzy w ziarenkach (ok. 400-450g)
1 opakowanie serka topionego (najlepiej złoty ementaler)
sól, mielona, czerwona, słodka papryka
grzanki

WYKONANIE:
Zagotowujemy wodę, wsypujemy kukurydzę, czekamy, aż się zagotuje i gotujemy 10 minut pod przykryciem, aż kukurydza będzie miękka. Do ugotowanej kukurydzy dodajemy serek topiony i całość blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję (łupinkami się nie przejmujemy, blendujemy tak długo, aż wszystkie ziarna będą zmiksowane). Zupę przecieramy przez sito, żeby pozbyć się łupinek. Zupę doprawiamy solą i podajemy posypując odrobiną mielonej papryki oraz grzankami i ewentualnie kleksem z jogurtu. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty