Burger z łososiem i botwinką
Zaciekawił mnie ten burger i postanowiłam go wypróbować i nie żałuję. Smak jest genialny, bardzo lekkie danie idealne na ciepłe dni. Smak botwinki jest prawie niewyczuwalny, a połączenie łosoś, guacamole i domowy przecier pomidorowy to jest to!
Przepis pochodzi z www. kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na 5-6 burgerów):
5-6 bułek (do hamburgerów z przepisu na domowe hamburgery http://kaiserinawkuchni.blogspot.com/2014/08/domowe-hamburgery.html, albo jakie lubicie(bułka musi być w miarę miękka)
jogurt grecki
5-6 liści sałaty
BURGERY:
400g filetu z łososia
50g liści botwinki (1 pęczek)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
GUACAMOLE:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
PRZECIER POMIDOROWY:
2 pomidory
0,5 małej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
BURGERY:
Łososia myjemy i obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości, kroimy w dużą kostkę i rozdrabniamy albo w melakserze, albo blenderem na pastę. Liście botwinki odrywamy od korzeni, myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy, tak by nie zmienił koloru. Dodajemy posiekaną botwinkę i całość smażymy przez 1 minutę, mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone liście botwinki dodajemy do łososia i całość chwilę blendujemy, aż całość się połączy. Z masy formujemy burgery o grubości ok. 1cm. Burgery smażymy na patelni o gładkiej powierzchni, każdy 2 minuty z każdej strony.
GUACAMOLE:
Awokado kroimy na pól, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przeciskamy czosnek i dodajemy oliwę, sok z cytryny, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PRZECIER POMIDOROWY:
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i zostawiamy tylko miąższ, który kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż się zeszkli i dodajemy pomidory, całość smażymy, aż pomidory staną się miękkie. Blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
SKŁADANIE:
Bułki kroimy na pół, dół smarujemy przecierem pomidorowym, kładziemy liść sałaty, kładziemy burger, smarujemy guacamole i jogurtem greckim i przykrywamy górą bułki. Podajemy i zajadamy! Smacznego :)
Przepis pochodzi z www. kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (na 5-6 burgerów):
5-6 bułek (do hamburgerów z przepisu na domowe hamburgery http://kaiserinawkuchni.blogspot.com/2014/08/domowe-hamburgery.html, albo jakie lubicie(bułka musi być w miarę miękka)
jogurt grecki
5-6 liści sałaty
BURGERY:
400g filetu z łososia
50g liści botwinki (1 pęczek)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
GUACAMOLE:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
PRZECIER POMIDOROWY:
2 pomidory
0,5 małej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
BURGERY:
Łososia myjemy i obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie ma ości, kroimy w dużą kostkę i rozdrabniamy albo w melakserze, albo blenderem na pastę. Liście botwinki odrywamy od korzeni, myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy, tak by nie zmienił koloru. Dodajemy posiekaną botwinkę i całość smażymy przez 1 minutę, mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone liście botwinki dodajemy do łososia i całość chwilę blendujemy, aż całość się połączy. Z masy formujemy burgery o grubości ok. 1cm. Burgery smażymy na patelni o gładkiej powierzchni, każdy 2 minuty z każdej strony.
GUACAMOLE:
Awokado kroimy na pól, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przeciskamy czosnek i dodajemy oliwę, sok z cytryny, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PRZECIER POMIDOROWY:
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i zostawiamy tylko miąższ, który kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż się zeszkli i dodajemy pomidory, całość smażymy, aż pomidory staną się miękkie. Blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
SKŁADANIE:
Bułki kroimy na pół, dół smarujemy przecierem pomidorowym, kładziemy liść sałaty, kładziemy burger, smarujemy guacamole i jogurtem greckim i przykrywamy górą bułki. Podajemy i zajadamy! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz