Zielone szparagi w sosie serowym z polędwiczką wiprzową

Sezon na szparagi trwa, dziś polecam Wam błyskawicznie pyszna danie z ich dodatkiem. Jest to danie, które pokochają wielbiciele wszelakich serów, bo do przygotowania sosu używamy sera z niebieską pleśnią (Danish blue (np. firmy Castello) lub Lazur z niebieską pleśnią). Smak jest wybitny, ser łączy się ze szparagami dając pyszne połącznie. Zamiast polędwiczki można użyć piersi kurczaka, albo łososia.
inspiracja pochodzi ze strony www.mniammniam.com

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
1 polędwiczka (ok.300-400g)
1 pęczek zielonych szparagów
100g sera z niebieską pleśnią
100 - 150g serka mascarpone
300g ulubionego makaronu (rurki, świderki czy (tak jak u mnie casarecce)
sól, pieprz

WYKONANIE:
Polędwiczkę umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1cm oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Ser pleśniowy kroimy na kostkę. Odcinamy twarde końcówki szparagów i kroimy na kawałki o długości 3-4cm. Odkładamy główki. Zagotowujemy wodę w garnku i gdy woda wrze wrzucamy szparagi bez główek, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty, odlewamy wodę. Gotujemy wodę na makaron i przygotowujemy go według przepisu na opakowaniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy plastry polędwicy z każdej strony na złoty kolor (ok. 3 minuty z każdej strony). Gdy polędwiczki zmienią już kolor dodajemy na patelnię serek mascarpone oraz pokrojony ser pleśniowy i czekamy, aż się rozpuszczą, delikatnie mieszając. Następnie do rozpuszczonych serów dodajemy ugotowane szparagi i całość mieszamy. Ugotowany makaron kładziemy na talerze i polewamy sosem z polędwiczkami. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty