Młoda kapusta z koperkiem

Sezon na zielone w pełni! Warto wykorzystać ten czas i "wcinać" jak najwięcej warzyw, bo to samo zdrowie :) Ta kapusta jest bardzo prosta do wykonania, idealna jako dodatek do obiadu. i czarujemy ją z paru składników. Wykorzystajcie przepis, bo warto.

SKŁADNIKI (dla 4-6 osób):
1 średnia młoda kapusta
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 pęczek koperku
2-4 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier, kminek

WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy na cienkie plaski, wkłądamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę kminku i gotujemy, gdy zewrze gotujemy ok. 15-20 minut, aż będzie miękka, ale nie za bardzo, musi być taka idealna do jedzenia. Cebulę kroimy w kostkę smażymy, aż się zeszkli na łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy odcedzoną kapustę (ale tak żeby zostało ok 1/2szklanki wody z kapusty). Dodajemy 2 łyżki octu, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i odrobinę pieprzu, mieszamy i kosztujemy, czy kapusta nam smakuje, jak jest za mało kwaśna dodajemy jeszcze octu, na sam koniec dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Podajemy ciepłą. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty