Lody brzoskwiniowe, light

Gdy upał staje się nie do wytrzymania zazwyczaj ratują nas wtedy lody, choć na chwilę robi się chłodno. Te lody są ekspresowe, nie wymagają maszyny do lodów i mają w sobie samo dobro :) Taka mała chwila słodkości z minimalnymi konsekwencjami dla figury :) Jedyne w co musimy się zaopatrzyć do foremki do lodów (do kupienia w np. Tesco, Home&You lub Ikea). Można też samemu coś wymyślić, jednak pojemniki te są przystosowane do przygotowywania tego typu deserów i warto je w tym celu wykorzystać.
przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI (na ok. 4 lody):
0,5 kg brzoskwiń
1,5 łyżeczki miodu
55g jogurtu greckiego

WYKONANIE:
Brzoskwinie pozbawiamy pestek i układamy w naczyniu żaroodpornym, w zagłębienie po pestce wkładamy w miarę po równo miodu i wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 st. C na 20 minut. Studzimy. Wystudzone obieramy z skórki i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy, całość przekładamy do pojemniczków na lody, montujemy patyczki i mrozimy przez ok. 24 godziny. Smacznego :)
 

 

Komentarze

Popularne posty