Tort Mohito - czyli mięta, limonka i letnie orzeźwienie

To tort idealny dla solenizantów, którzy swoje urodziny obchodzą latem. Tost jest orzeźwiający,  delikatny, pyszny i... łatwy w wykonaniu :) Warto wypróbować na zbliżające się urodziny, zaskoczy wszystkich połączeniem  i smakiem :)
przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jajek dużych
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej

PONCZ:
2/3 szklanki zimnej herbaty miętowej
1/3 szklanki soku wyciśniętego z 2 limonek
3 łyżki wódki (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych)

KREM:
500g mascarpone
500g śmietany kremówki (36%)
4 łyżki cukru pudru
sok z wyciśnięty z jednej limonki
skórka otarta z dwóch limonek

DODATKI:
1 dżem z kiwi
1 opakowanie wiórków z białej czekolady lub płatków migdałowych
świeża mięta
1 limonka

WYKONANIE:
BISZKOPT:
Dno okrągłej formy (23cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i za każdym razem miksować. Dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować. Następnie przesiać mąkę i wymieszać delikatnie z masą jajeczną drewnianą łyżką, mieszać tylko w jedną stronę. Masę wyłożyć do formy i piec w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez 35-40 minut. Wystudzić w formie. Najlepiej upiec dzień przed planowanym zrobieniem tortu.

PONCZ:
Zaparzamy herbatę miętową (1 torebka na 2/3 szklanki wody), chłodzimy, gdy jest zimne dodajemy sok z limonki oraz wódkę, jeżeli chcemy jej użyć.

KREM:
Mascarpone, śmietanę, cukier puder, sok oraz skórkę z limonki wkładamy do miski i miksujemy, aż krem stanie się gęsty i nie będzie spływał z łyżki.

WYKONANIE:
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Pierwszy blat umieszczamy na w miarę płaskim talerzu lekko nasączamy (1/3) ponczem, smarujemy 1/2 słoika dżemu z kiwi. Odkładamy 4 kopiaste łyżki kremu. Kładziemy 3-4 kopiaste łyżki kremu i rozsmarowujemy go równo, kładziemy drugi blat i postępujemy z nim tak samo. Kładziemy trzeci blat i resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Boki posypujemy wiórkami białej czekolady. Szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką z gwiazdką robimy rozetki z pozostawionej porcji kremu. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc, przed podaniem dekorujemy limonką, podzieloną na 8 części oraz listkami mięty. Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty