Prawdziwe bajgle
Prawdziwe nowojorskie bajgle, albo nasze krakowskie obwarzanki. Te bajgle różnią się od poprzednich jedną zasadniczą czynnością podczas ich przygotowania, te bajgle obgotowujemy w wodzie z sodą, a następnie pieczemy w piekarniku. Zbieg ten skutkuje złoto-brązową, chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Bajgle nadają się zarówno do jedzenia z dodatkami na słodko jak i na słono, najlepsze w dniu pieczenia lub na następny poranek, później twardnieją, ale warto wypróbować ten przepis i zjeść to rewelacyjne pieczywo, bo smak jest niezapomniany. Jedne z moich ulubionych bułek, często goszczących na naszym stole. Polecam serdecznie :)
Przepis pochodzi z sense-of-taste.com
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
200g mąki
100g letniej wody
10g drożdży
CIASTO WŁAŚCIWE:
500g mąki
250g letniej wody
20g miodu
10g soli
WYKONANIE:
ZACZYN:
Drożdże mieszamy z wodą i dosypujemy mąkę, całość zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę szczelnie folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE:
Zaczyn wkładamy do miski, dodajemy wodę, miód, sól oraz mąkę i całość zagniatamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie ok. 10 minut, aż otrzymamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut i przykrywamy ręcznikiem. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i robimy rulon, który dzielimy na 10-12 części, formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy na środku dziurę, którą rozszerzamy na ok. 1,5-2cm. Zostawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 st. C. W dużym, szerokim garnku zagotowujemy ok. 1-1,5l wody, dodajemy łyżeczkę sody. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko się gotowała i wrzucamy po dwa bajgle gotujemy najpierw z jednej strony 30 sekund, przekłądamy łyżą cedzakową na drugą stronę i gotujemy kolejne 30 sekund. Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeszcze mokre posypujemy lekko makiem, sezamem, czarnuszką lub innymi nasionami oraz odrobną soli (opcjonalnie). Tak samo postępujemy z kolejnymi bajglami. Pieczemy przez 13 minut do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego :)
Przepis pochodzi z sense-of-taste.com
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
200g mąki
100g letniej wody
10g drożdży
CIASTO WŁAŚCIWE:
500g mąki
250g letniej wody
20g miodu
10g soli
WYKONANIE:
ZACZYN:
Drożdże mieszamy z wodą i dosypujemy mąkę, całość zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę szczelnie folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE:
Zaczyn wkładamy do miski, dodajemy wodę, miód, sól oraz mąkę i całość zagniatamy mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie ok. 10 minut, aż otrzymamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut i przykrywamy ręcznikiem. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i robimy rulon, który dzielimy na 10-12 części, formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy na środku dziurę, którą rozszerzamy na ok. 1,5-2cm. Zostawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 st. C. W dużym, szerokim garnku zagotowujemy ok. 1-1,5l wody, dodajemy łyżeczkę sody. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko się gotowała i wrzucamy po dwa bajgle gotujemy najpierw z jednej strony 30 sekund, przekłądamy łyżą cedzakową na drugą stronę i gotujemy kolejne 30 sekund. Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeszcze mokre posypujemy lekko makiem, sezamem, czarnuszką lub innymi nasionami oraz odrobną soli (opcjonalnie). Tak samo postępujemy z kolejnymi bajglami. Pieczemy przez 13 minut do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz