Zebra
To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis pochodzi ze zbiorów mojej Babci i jest naprawdę wspaniałą i niepowtarzalną babką. Dlaczego? Ponieważ nie tylko ładnie wygląda, ale rewelacyjnie smakuje, jest puszyste, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Ale jeśli jeszcze Was nie przekonałam to dodam, że jest w nim magiczny składnik - woda gazowana. Wyprubujecie koniecznie :)
SKŁADNIKI (na tortownicę o śrenicy 23 cm):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)
DODATKOWO:
3 łyżki kakako
3 łyżki mąki
WYKONANIE:
Jajka ucieramy łyżką z cukerm dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i całość mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Wlewamy małymi porcjami wodę i po każdym dodaniu wody mieszamy do połącznia. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, każdą dokłąnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy 2 łyżki białego ciasta, a następnie na środek 2 łyżki ciasta kakaowego i tak aż do wykończenia obu ciast. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut lub dłużej, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Smacznego :)
SKŁADNIKI (na tortownicę o śrenicy 23 cm):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do piecznia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
kilka kropel aromatu rumowego (opcjonalnie)
DODATKOWO:
3 łyżki kakako
3 łyżki mąki
WYKONANIE:
Jajka ucieramy łyżką z cukerm dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i całość mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Wlewamy małymi porcjami wodę i po każdym dodaniu wody mieszamy do połącznia. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, każdą dokłąnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy 2 łyżki białego ciasta, a następnie na środek 2 łyżki ciasta kakaowego i tak aż do wykończenia obu ciast. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut lub dłużej, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz