Szarlotka z karmelowymi jabłkami

Szarlotka to ciasto wspaniałe i takie polskie. Jabłka te najsmaczniejsze pochodzą właśnie z Polski, mamy ich wiele odmian i warto je wykorzystać do wypieków, mięs czy jako szybka przekąska ;) dziś wykorzystamy je do ciasta legendy, które jest bardzo popularne w naszych polskich domach. Ta szarlotka jest poezją jabłkową ukoronowaną pysznym i chrupiącym ciastem kruchym :) Próbujcie :)
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

SKŁADNIKI:
CIASTO:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
szczypta soli

JABŁKA:
1,2kg jabłek (szarlotkowych - szara reneta itp.)
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
20g masła
sok z 1 cytryny
3 łyżki cynamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
CIASTO:
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz sól i całość zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki. W między czasie robimy jabłka.

JABŁKA:
Sok z cytryny wyciskamy do miski, obieramy jabłka i kroimy na ósemki, wkładamy do miski z sokiem, mieszamy. W garnku z grubym dnem mieszamy cukier z wodą i gotujemy na średnim ogniu, żeby bulkało, nie mieszamy (!), cukier ma mieć bursztynowy kolor, wtedy dodajmy masło i lekko mieszamy. Dodajemy jabłka, wanilię oraz cynamon lekko mieszamy i czekamy, aż karmel się rozpuści i pokryje jabłka. Gdy jabłka zaczną się lekko rozpadać, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do jabłek, mieszamy, ściągamy z pieca i studzimy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części - 3/4 i 1/4. Większą część cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Na ciasto rozkładamy jabłka, a na wierzch tworzymy kratkę z pozostałej części ciasta - rozwałkowujemy cienko i za pomocą radełka tworzymy paski o grubości ok. 1,5-2cm i układamy na cieście na kształt kratki. Pieczamy w temperaturze 190st. C przez 45-50 minut. Studzimy i zjadamy, smacznego :)

Komentarze

Popularne posty