Drożdżówka z rabarbarem

Uwielbiam drożdżówki. Dietetycy twierdzą, że jeżeli bardzo zachce nam się czegoś słodkiego najlepiej zjeść ciast drożdżowe, które zawiera najmniej kalorii, a do tego jest bardzo zdrowe. Rabarbar to warzywo, które najbardziej kojarzy mi się z wiosną. Połączenie ciasta drożdżowego imbiru i rabarbaru właśnie, to eksplozja smaków. Jeszcze jedna zaleta drożdżówek, są poręczne i idealnie sprawdzają się podczas rowerowych wycieczek, czy rodzinnych wypadów poza miasto, albo jako szybkie drugie śniadanie. Polecam serdecznie.
Przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI (ok. 6-8 drożdżówek):

CIASTO:

250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
150 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
1,5 łyżki cukru
1 jajko
10 g drożdży
szczypta soli

RABARBAR:
400 g rabarbaru
1 łyżka wody
50 g cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
0,5 łyżeczki imbiru

KRUSZONKA (można pominąć):
1/4 szklanki mąki
30 g rozpuszczonego masła
2,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki imbiru

WYKONANIE:

CIASTO:
Rozpuszczamy masło. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy cukier, wszystko razem mieszamy. Dodajemy chłodne masło, jajko, sól oraz mąkę, wyrabiamy ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. W między czasie przygotowujemy rabarbar i kruszonkę.

RABARBAR:
Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5 cm kawałki. W garnku z grubym dnem i o nieprzywieralnej powłoce rozpuszczamy cukier z wodą. Stawiamy na kuchence i obserwujemy, gdy cukier zacznie zmieniać kolor na złoty dodajemy pokrojony rabarbar i posypujemy imbirem, mieszamy. Czekamy, aż rabarbar puści sok i cukier się rozpuści. Gdy sok częściowo odparuje zdejmujemy z ognia i chłodzimy.

KRUSZONKA:
Masło, mąkę, cukier i imbir zagniatamy razem, aż powstanie nam masa o konsystencji mokrego piasku.

DROŻDŻÓWKI:
Ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 6-8 części i formujemy kule, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia na ok 35 minut. Po tym czasie szklanką robimy zagłębienie na środku kulki, dociskając do samego końca, ale tak by nie zrobić dziury. Władamy w zagłębienie rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez 20-23 minuty, aż będą miały złot-brązowy kolor. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty