Zupa krem ze szparagów jak z wykwintnej restauracji ;)

Sezon na szparagi trwa. Ja jestem zdeklarowaną fanką tego warzywa. Są pyszne nisko kaloryczne i nadają się zarówno do zup, jak i do zapiekanek, czy jako dodatek do obiadu, czy śniadania. Mogłabym jej jeść na okrągło :) Dzisiaj przepis na ekspresową zupę krem ze szparagów, aromatyczna i podaną z pianką śmietankową lub mleczną :) Wypróbujcie koniecznie, póki na półkach trwa festiwal szparagów :)
Inspiracja kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

BULION DROBIOWY:
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
zielona część pora
ćwiartka selera
ćwiartka kapusty włoskiej
twarde części szparagów
1 pierś kurczaka lub 5 skrzydełek (gdy bulion ma być warzywny pomijamy)

KREM SZPARAGOWY:
1 pęczek zielonych szparagów
1 mały ziemniak
1 łyżka oliwy
biała część pora (ok.4 cm)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
800 ml rosołu drobiowego lub warzywnego
śmietana kremówka 30%
sól, cukier, pieprz

DO PODANIA:
płatki migdałowe lub grzanki
ubita śmietana lub spienione mleko 3,2%

WYKONANIE:
BULION:
Warzywa obieramy i  myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy umyte mięso i zalewamy zimną wodą, żeby tylko zakryła warzywa i mięso. Odrywamy lub odcinamy za pomocą noża twarde końce szparagów, wyczujecie ten fragment, kiedy kończy się ten twardy koniec. Końce wrzucamy do warzyw, a resztę zostawiamy na później. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika do minimum, tak żeby bulion "pykał" i gotujemy ok. 1 godziny.

KREM SZPARAGOWY:
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojonego na pół talarki pora oraz obranego i pokrojonego na drobną kostkę ziemniaka, smażymy, aż warzywa się zeszklą. Pod koniec dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm, dodajemy do garnka i smażymy przez 2 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Chwilę studzimy, dodajemy ok. 2-3 łyżek śmietany i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ubijamy śmietanę lub mleko. Zupę wlewamy do kochilek, dodajemy po łyżce ubitej śmietany lub mleka i posypujemy uprażonymi migdałami lub grzankami. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty