Klopsy cielęce z surówką Coleslaw z młodej kapusty

Dziś przepis na pyszny rodzinny obiad. Tradycyjne klopsy w wersji cielęcej (można zastąpić indyczym) do tego chyba najpopularniejsza surówka Coleslaw zrobiona z młodej kapusty i młode ziemniaczki... obiad bajka i już :) może Wam się wydawać, że całość będzie mdła, ale to nieprawda, bo dodajemy tu kilka sekretnych składników, które podkręcą smak całego obiadu. To co skusicie się? Polecam :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób):
KLOPSY:
500g mielonego mięsa cielęcego lub indyczego
1 duży ząbek czosnku (sekretny składnik ;))
1 jajko
1 średniej wielkości bułka pszenna namoczona do miękkości w wodzie
1 mała cebula najlepiej młoda
sól, pieprz
bułka tarta do obtaczania
6-7 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego

SURÓWKA COLESLAW:
0,5 dużej lub 1 mała główka młodej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 mała młoda cebula
0,5 szklanki majonezu (najlepiej z tego przepisy http://kaiserinawkuchni.blogspot.com/2015/10/domowy-majonez.html)
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, cukier, pieprz

do podania młode ziemniaczki obierane twardą ściereczką, żeby nie obierać zbyt mocno i zostawić to co najcenniejsze

WYKONANIE:
KLOPSY:
Cebulę kroimy na drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę. Bułkę dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa. Zagniatamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe kulki wielkości ok. 5 cm i lekko spłaszczamy. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

SURÓWKA COLESLAW:
Kapustę cienko szatkujemy i przekładamy do miski, warstwami, każdą warstwę posypujemy równomiernie szczyptą soli, zagniatamy całość i zostawimy na 30 minut. Po tym czasie znowu zagniatamy i zostawiamy. W między czasie obieramy i trzemy na tarce marchewkę, a cebulę kroimy na drobną kostkę, całość razem mieszamy i posypujemy łyżeczką cukru, zostawiamy na 5 minut. Obieramy i trzemy jabłko, a następnie polewamy sokiem z cytryny. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski, w której będziemy przygotowywać surówkę. Dodajemy marchewkę, cebulę, jabłko wraz z sokiem z cytryny oraz majonez, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Ziemniaki gotujemy i w między czasie smażymy klopsy na złoto-brązowy kolor (ok. 20 minut). Podajemy ciepłe wraz z schłodzoną surówką. Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty