Ciasto z morelami
Kolejny szybki przepis :) Ciasto wykonamy w jednej misce :) Dodatek kaszy manny i śmietany powoduje, że ciasto jest delikatne i długo zachowuje świeżość. Możemy wykorzystać owoce jakie chcemy, ponieważ ciasto stanowi bazę pod każde owoce lata. Morele sprawdzają się tu idealnie, ale również idealnie będą pasować tu maliny, jeżyny, wiśnie, śliwki itd. Wróbujcie koniecznie, póki półki uginają się od pysznych letnich darów natury.
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
800g moreli
170 g cukru najlepiej drobnego do wypieków
1 szklanka śmietany 12%
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki oleju słonecznikowego, ryżowego lub rzepakowego
2 duże jajka
0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Mąkę, kaszę oraz proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę w misie miksera lub mikserem. Miksować, aż znacznie zwiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlać powoli olej. Wsypać 1/3 mieszanki mąki, kaszy i proszku i delikatnie wymieszać warzechą dodać 1/3 szklanki śmietany i również wymieszać, powtórzyć z kolejną partią mieszanki składników suchych oraz ze śmietaną, aż całość wymieszamy w ciasto, mieszamy tylko do połączenia składników nie dłużej. Ważne jest aby robić to partiami i zachować kolejność. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, na górę układamy umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek morele, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 35-40 minut, aż do momentu, gdy włożony drewniany patyczek pozostanie suchy. Studzimy. Można podać polukrowane lub posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com
SKŁADNIKI:
800g moreli
170 g cukru najlepiej drobnego do wypieków
1 szklanka śmietany 12%
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki oleju słonecznikowego, ryżowego lub rzepakowego
2 duże jajka
0,5 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Mąkę, kaszę oraz proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę w misie miksera lub mikserem. Miksować, aż znacznie zwiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlać powoli olej. Wsypać 1/3 mieszanki mąki, kaszy i proszku i delikatnie wymieszać warzechą dodać 1/3 szklanki śmietany i również wymieszać, powtórzyć z kolejną partią mieszanki składników suchych oraz ze śmietaną, aż całość wymieszamy w ciasto, mieszamy tylko do połączenia składników nie dłużej. Ważne jest aby robić to partiami i zachować kolejność. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, na górę układamy umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek morele, rozcięciem do góry. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 35-40 minut, aż do momentu, gdy włożony drewniany patyczek pozostanie suchy. Studzimy. Można podać polukrowane lub posypane cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz