Makaron zapiekany z wędzonym łososiem, szpinakiem i pomidorakami
Kiedy przychodzi lato, każdy szuka jakiegoś szybkiego przepisu na obiad i właśnie ten przepis taki jest :) wykonanie jest bardzo szybkie, a smak jest cudowny. Wędzony łosoś z makaronem, szpinakiem oraz pomidorkami i całość okraszona sosem serowym to połączenie idealne. Warto wypróbować gdy za oknem piękna pogoda, bo kolory lata przeniesione są do tej zapiekanki :) Potrawa idealna na rodziny obiad.
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
150 g makaronu - najlepiej penne lub rigatoni (na zdjęciu)
100-150 g wędzonego łososia
100 g szpinaku (świeżego)
150 g pomidorków koktajlowych
60 ml śmietanki 30%
100 g sera z niebieską pleśnią (Danish blue lub gorgonzola)
50 g mozzarelli (twardej na pizzę nie miękkiej - ser musi się rozpuścić) można zastąpić żółtym serem np. Ementalerem
sól, pieprz
opcjonalnie świeża bazylia do dekoracji
WYKONANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje płuczemy dokładnie szpinak i suszymy go. Łososia kroimy na pół, pomidorki płuczemy i również kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy na tarce, a gorgonzolę lub danish blue kroimy na drobną kosteczkę. Makaron odsączamy i dodajemy do niego szpinak stawiamy na małym ogniu i przykrywamy, zostawiamy na 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne sparujemy delikatnie masłem i przesypujemy do niej makaron. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200 st. C. W rondelku podgrzewamy śmietankę i gdy się zagotuje dodajemy mozzarellę oraz gorgonzolę lub danish blue, czekamy aż sery się dokładnie rozpuszczą. Makaron polewamy sosem serowym i lekko mieszamy, łososia delikatnie wciskamy w makaron i na górze układamy pomidorki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Podajemy posypane bazylią. Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
150 g makaronu - najlepiej penne lub rigatoni (na zdjęciu)
100-150 g wędzonego łososia
100 g szpinaku (świeżego)
150 g pomidorków koktajlowych
60 ml śmietanki 30%
100 g sera z niebieską pleśnią (Danish blue lub gorgonzola)
50 g mozzarelli (twardej na pizzę nie miękkiej - ser musi się rozpuścić) można zastąpić żółtym serem np. Ementalerem
sól, pieprz
opcjonalnie świeża bazylia do dekoracji
WYKONANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje płuczemy dokładnie szpinak i suszymy go. Łososia kroimy na pół, pomidorki płuczemy i również kroimy na połówki. Ser mozzarella ścieramy na tarce, a gorgonzolę lub danish blue kroimy na drobną kosteczkę. Makaron odsączamy i dodajemy do niego szpinak stawiamy na małym ogniu i przykrywamy, zostawiamy na 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne sparujemy delikatnie masłem i przesypujemy do niej makaron. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200 st. C. W rondelku podgrzewamy śmietankę i gdy się zagotuje dodajemy mozzarellę oraz gorgonzolę lub danish blue, czekamy aż sery się dokładnie rozpuszczą. Makaron polewamy sosem serowym i lekko mieszamy, łososia delikatnie wciskamy w makaron i na górze układamy pomidorki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Podajemy posypane bazylią. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz