Kopytka bobowe z delikatną polędwiczką wieprzową w sosie kurkowym

Kolejna potrawa na lato:) Kurki to grzyby, na które obecnie trwa sezon, mają one lekko orzechowy smak i nadają ciekawy smak daniu, w którym się pojawiają. Dodatkiem do kurek są bobowe kopytka, ale  można je zastąpić makaronem lub kluskami śląskimi, ja jednak polecam te kopytka, bo mają niepowtarzalny smak i doskonale pasują do tego dania. Można je również wykorzystać do innych potraw :) To przepis najlepiej wykorzystać teraz kiedy i bób, i kurki są jeszcze na straganach:)
Przepisy pochodzą z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (dla 2-3 osób):
KOPYTKA BOBOWE:
330g ugotowanego i obranego bobu
1 jajko
100g mąki pszennej
sól, pieprz

SOS KURKOWY:
200-300g kurek
125 ml śmietanki 30%
50ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie kurkuma dla podkreślenia koloru

POLĘDWICZKA:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa (ok 350-400g)
1 łyżka masła
sól, pieprz cytrynowy lub czarny pieprz

WYKONANIE:
KOPYTKA BOBOWE:
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy na gładką "papkę" dodajemy jajko, mąkę, sól (ok.0,5 łyżeczki) oraz szczyptę pieprzu. Całość mieszamy na ciasto, takie żeby dało się z niego uformować kulkę, ale miękkie, a nie twarde. Rolujemy na stolnicy posypanej dość obficie mąką na wałek o grubości ok 1.5-2 cm. Kroimy na "poduszeczki" o grubości ok. 1,5 cm. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kopytka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 minutę, ale nie dłużej bo kopytka się rozgotują. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerzyk.

SOS KURKOWY:
Kurki dokładnie płuczemy i myjemy, żeby pozbyć się piasku, zostawiamy na sitku, żeby obciekły z nadmiaru wody. Cebulę kroimy na drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Zwiększamy ogień i dodajemy kurki (małe w całości, większe kroimy na mniejsze kawałki, albo dajemy w całości). Smażymy przez 2 minuty, co chwilę mieszając, dodajmy sól i pieprz. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje przez ok. 1 minutę. Dolewamy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę oraz kurkumę, zestawiamy z ognia.

POLĘDWICZKA:
Polędwiczkę myjemy, obieramy z białych błonek i kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Lekko rozgniatamy ręką, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym lub czarnym pieprzem. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i rozkładamy plastry polędwiczki, smażymy 2 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty, polędwiczka ma być upieczona na złoty kolor. Polędwiczkę przekładamy do sosu kurkowego i całość razem gotujemy przez 3-5 minut. Podajemy z kopytkami polanymi sosem. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty