Ciastka z masła orzechowego

To ciasta numer 1 na jesienną słotę i chandrę! Poprawią Wam humor w mgnieniu oka. Szybko się robi więc, są idealne, gdy potrzebujemy dawki słodkość, na osłodę życia :) Kruche, orzechowe z czekoladą, czego chcieć więcej :)
Przepis pochodzi z kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI:
100 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
150 g cukru trzcinowego (może być zwykły biały)
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
50 g groszków czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady

WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 175 st C. Miękkie masło, masło orzechowe oraz cukier i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubijać prze 5 minut, aż masa stanie się puszysta. Dodać jajko i ubijać kolejne 3 minuty.
Mąkę wymieszać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy z masłem i jajkiem i wymieszać łyżką do połączenia się składników, dodać czekoladę i krótko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bierzemy łyżkę masy i formujemy półkule, układamy je na blaszce w ok. 2 cm odstępach od siebie (nie spłaszczamy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się ze złocą na bokach i górze, w środku będą miękkie, ale nie przejmujcie się tym , stwardnieją jak ostygną. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty