Marchewkowy miodownik
Ciasto idealne na okres przedświąteczny, ze śniegiem za oknem. Pyszne, wilgotne, puszyste, cynamonowe ciasto z orzechami/migdałami. Nic dodać nic ująć, a w dodatku ciasto nie jest mega tuczące, więc możecie je śmiało jeść i nie bać się o zbędne kilogramy ;) idealne z kubkiem kawy lub herbaty ku uciesze podniebienia. Spróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować :)
przepis pochodzi z mniammniam.com
przepis pochodzi z mniammniam.com
SKŁADNIKI:
250 g
marchewki
100 g masła
4 łyżki
miodu
skórka z 1
pomarańczy lub cytryny
½ szklanki
mleka
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1 cukier
waniliowy
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki
orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
½ szklanki
cukru (można pominąć)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni
Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm (możesz wyłożyć papierem do
pieczenia). Marchewkę obierz i zetrzyj na
drobnej tarce. Orzechy/migdały grubo posiekaj.
Do garnka włóż masło, miód i skórkę
otartą z pomarańczy. Wszystko roztop na małym ogniu często mieszając. Zdejmij z
ognia i najpierw wlej mleko, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i pastę
waniliową, wszystko wymieszaj na jednolitą masę. W misce wymieszaj suche składniki:
mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól oraz dodaj orzechy. Do suchych składników dodaj mokre
oraz marchewkę, wszystko starannie wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45
min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto polej ulubioną polewą
i ozdób orzechami. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz