Marchewkowy miodownik

Ciasto idealne na okres przedświąteczny, ze śniegiem za oknem. Pyszne, wilgotne, puszyste, cynamonowe ciasto z orzechami/migdałami. Nic dodać nic ująć, a w dodatku ciasto nie jest mega tuczące, więc możecie je śmiało jeść i nie bać się o zbędne kilogramy ;) idealne z kubkiem kawy lub herbaty ku uciesze podniebienia. Spróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować :)
przepis pochodzi z mniammniam.com


SKŁADNIKI:
250 g marchewki
100 g masła
4 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
½ szklanki mleka
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
 ½  łyżeczki cynamonu
  ½ szklanki orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
 ½ szklanki cukru (można pominąć)

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm (możesz wyłożyć papierem do pieczenia). Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Orzechy/migdały grubo posiekaj. 
Do garnka włóż masło, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko roztop na małym ogniu często mieszając. Zdejmij z ognia i najpierw wlej mleko, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i pastę waniliową, wszystko wymieszaj na jednolitą masę. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól oraz dodaj orzechy. Do suchych składników dodaj mokre oraz marchewkę, wszystko starannie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto polej ulubioną polewą i ozdób orzechami. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty