Ekspresowe bułki
Kiedy w domu zabraknie pieczywa, a za oknem taka pogoda jak dziś i nikt nie chce wyjść po buły na śniadanie, polecam Wam ten przepis serdecznie! Szybko i przyjemnie upieczecie klasyczne bułki, które pokocha cała rodzina, a w kuchni rozejdzie się przyjemny zapach świeżo pieczonego pieczywa :) 1,5 godziny to czas, który dzieli Was od wyśmienitych chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku bułeczek, które spokojnie poczekają całą noc, a rano będą cieszyć podniebienie na śniadanie - chyba że zjecie wszystkie od razu ;)
przpepis pochodzi w kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
500 g mąki typ 550
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać sól, cukier, oliwę i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto ok. 2 minuty można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Zostawić przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 8-10 bułeczek, uformować jakie się chce - kajzerki, bułki z przedziałkiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 15 minut przykryte ręcznikiem. Włączyć piekarnik na 220°C. Włożyć bułki i piec 15-18 minut do pięknego złoto-brązowego koloru. Wystudzić na kratce. Smacznego :)
przpepis pochodzi w kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI:
500 g mąki typ 550
·
300 ml
letniej wody
·
25 g
świeżych drożdży
·
1 łyżeczka
soli
·
1 łyżeczka
cukru
·
2 łyżki
oliwy
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać sól, cukier, oliwę i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto ok. 2 minuty można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Zostawić przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 8-10 bułeczek, uformować jakie się chce - kajzerki, bułki z przedziałkiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 15 minut przykryte ręcznikiem. Włączyć piekarnik na 220°C. Włożyć bułki i piec 15-18 minut do pięknego złoto-brązowego koloru. Wystudzić na kratce. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz