Krupnik
Tradycyjny krupnik to zupa naszego dzieciństwa, jedni go kochają, a inni nie. Ja należę do grupy tych co go kochają. To zupa idealna na zimowe dni, kasza rozgrzewa i do tego rosół stosowany przez nasze Babcie na każdą przeziębieniową dolegliwość :) Co ważne w każdym domu krupnik robi się inaczej, wypróbujcie mój przepis i dokonujcie własnych zmian, żeby uzyskać krupnik jaki lubicie :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek kapusty, mały seler)
2 kawałki żeberek wieprzowy lub cielęcych lub porcja rosołowa drobiowa raczej nie wołowa lub kości pozostałe po odcięciu schabu
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
opcjonalnie 5 suszonych grzybków
100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub jeden woreczek
pól pęczka posiekanej pietruszki zielonej
WYKONANIE:
Warzywa obieramy, myjemy wkładamy do garnka, dodajemy umyte mięso, ziele angielskie oraz listek laurowy i suszone grzybki jeśli używamy. Zalewamy wodą do przykrycia składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień do minimum (tak żeby pyrkało) u gotujemy ok. 2 godzin, aż kości będą odchodzić od mięsa.
W między czasie gotujemy kasze jęczmienną perłową według przepisu na opakowaniu. Siekamy pietruszkę. Ugotowany wywar przelewamy przez sitko w celu otrzymania czystego bulionu. Obieramy mięso, kroimy ugotowane warzywa w kostkę, dodajemy kaszę (tyle ile chcemy) oraz posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek kapusty, mały seler)
2 kawałki żeberek wieprzowy lub cielęcych lub porcja rosołowa drobiowa raczej nie wołowa lub kości pozostałe po odcięciu schabu
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
opcjonalnie 5 suszonych grzybków
100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub jeden woreczek
pól pęczka posiekanej pietruszki zielonej
WYKONANIE:
Warzywa obieramy, myjemy wkładamy do garnka, dodajemy umyte mięso, ziele angielskie oraz listek laurowy i suszone grzybki jeśli używamy. Zalewamy wodą do przykrycia składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień do minimum (tak żeby pyrkało) u gotujemy ok. 2 godzin, aż kości będą odchodzić od mięsa.
W między czasie gotujemy kasze jęczmienną perłową według przepisu na opakowaniu. Siekamy pietruszkę. Ugotowany wywar przelewamy przez sitko w celu otrzymania czystego bulionu. Obieramy mięso, kroimy ugotowane warzywa w kostkę, dodajemy kaszę (tyle ile chcemy) oraz posiekaną pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz