Zupa jarzynowa z brukselką

Zima to okres w którym bardzo łatwo znaleźć brukselkę. To warzywo polecane w diecie dzieci i dorosłych. Nie wszyscy za nią przepadają, ma dość specyficzny zapach i smak, ale warto ją jeść, żeby np. wzmocnić odporność. Przedstawiam Wam dziś przepis na tradycyjną zupę brukselkową, którą robi się w ok. 40 minut wraz z gotowaniem :)

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por)
3 średnie ziemniaki (można pominąć)
200 g brukselki
0,5 łyżeczki mielonego kminku
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, cukier do smaku

WYKONANIE:
Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Brukselki obrać z paru pierwszych listków, umyć, większe przekroić na pół. Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm kostkę. Wszystko umieścić w garnku i zalać wodą, aż przykryje ona warzywa, dodać kminek i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty