Tradycyjna zupa ogórkowa
Kiedy za oknem mróz i zima nie ma to jak powrót do tradycji:) prawdziwa, domowa zupa stawia na nogi i wywołuje uśmiech na twarzy:) a do tego ma ogromną siłę w sobie, ogórki kiszone, które są jej podstawą, wzmacniają naszą odporność, o którą warto zadbać w sezonie takim jak teraz :)
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
6 małych lub 3 duże ogórki kiszone (nie kwaszone!)
1 pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por)
3 średnie ziemniaki (można pominąć)
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier i śmietana 12% do smaku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Warzywa i ziemniaki obieramy, por obieramy z pierwszych liści, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm kostkę. Ogórki również ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy zimną wodą, aż zakryje warzywa, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Do 3 łyżek śmietany dodajemy 3 łyżki gorącej zupy i mieszamy razem żeby się ogrzała, wlewamy do zupy i podajemy. Najlepsza drugiego dnia, jeżeli zostawiacie je na drugi dzień to śmietanę dodajcie przed podaniem, wtedy możecie dodać 3 łyżki śmietany bezpośrednio do zimnej zupy i podgrzewamy już razem. Smacznego :)
SKŁADNIKI (na 6 porcji):
6 małych lub 3 duże ogórki kiszone (nie kwaszone!)
1 pęczek włoszczyzny (lub 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, mały por)
3 średnie ziemniaki (można pominąć)
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, cukier i śmietana 12% do smaku
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Warzywa i ziemniaki obieramy, por obieramy z pierwszych liści, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm kostkę. Ogórki również ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy zimną wodą, aż zakryje warzywa, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy posiekaną zieloną pietruszkę. Do 3 łyżek śmietany dodajemy 3 łyżki gorącej zupy i mieszamy razem żeby się ogrzała, wlewamy do zupy i podajemy. Najlepsza drugiego dnia, jeżeli zostawiacie je na drugi dzień to śmietanę dodajcie przed podaniem, wtedy możecie dodać 3 łyżki śmietany bezpośrednio do zimnej zupy i podgrzewamy już razem. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz