Ekspresowy chlebek bananowy

Czasami nadmiar składników, które trzeba szybko zużyć,, czasami niezapowiedziana wizyta gości motywują do działania i tworzenia czegoś na szybko :) I tak z nadmiarem bananów rozprawiłam się raz dwa, znalazłam przepis i już:) Po wykonaniu przepisu - jedno zblendowanie i wymieszanie, wylaniu do formy i upieczeniu powstała babka, która śmiało pokochają duzi i mali :) ten przepis różni się od poprzedniego na chlebek bananowy fit, bo może nie jest bardzo fit, ale cóż idzie jesień, więc odrobina szaleństwa nam nie zaszkodzi ;) Polecam serdecznie :)
przepis pochodzi z mojewypieki.com

SKŁADNIKI:
4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany
1 jajko
3 łyżki cukru (lub więcej można dodać do 3/4 szklanki)
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
75 g roztopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Banany obrać, przełożyć do miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, masło, szczyptę soli i wszystko zblendować na gładką masę. Do miski z masą bananową przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników, dodać czekoladę (jeśli używamy) i delikatnie wmieszać ją w masę. Przełożyć ciasto do keksówki i piec w temperaturze 180 st. C przez 50-60 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Studzimy i zjadamy, smacznego :)

Komentarze

Popularne posty