Kurczak słodko-kwaśny
Myśląc o tej potrawie, nasuwa mi się czas,
kiedy w Polsce zaczęły pojawiać się hipermarket, a półki zaczęły wypełniać
dziwne rzeczy znane do tej pory tylko z zachodu. I ten smak jakoś tak sam przenosi mnie właśnie
w te czasy J Już dokładnie nie pamiętam
jak to było, kiedy moja Mama zrobiła nam na obiad kurczaka słodko-kwaśnego z ryżem, zakupiony do niego gotowy sos z
Uncle Bens wymieszany z podpieczoną piersią kurczaka stworzył małe cudo na
talerzu i pokochałam ten smak. Sama będą już żoną wiele razy sięgałam po
słoiczek z cudownym sosem i fiku miku obiad był gotowy raz dwa. Aż pewnego dnia
zobaczyłam przepis na to danie i powiem Wam jedno, jeśli zrobić to danie sami
to już nigdy nie sięgniecie po gotowy sos. Domowy jest równie szybki w
wykonaniu jak odkręcenie słoika, zajmuje tyle samo czasu, a smaku nie da się
porównać domowy rozwala system totalnie! 30 minut i gotowe! Wypróbujcie
koniecznie, bo warto, jeśli lubicie to połączenie pokochacie ten przepis i na
pewno wrócicie po niego nie raz!
Przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
2 średnie
piersi z kurczaka (jak kupuję obecnie zagrodowego, jest dla mnie najlepszy)
1 średnia
czerwona papryka
1 marchewka
2 cm
korzenia imbiru
1 ząbek
czosnku
¼ świeżego
ananasa
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
¼ szklanki
octu ryżowego (jeżeli nie masz może być sok z limonki/cytryny, ale ocet jest
najlepszy)
4 łyżki
cukru (białego, brązowego, kokosowego – jaki lubisz)
3 łyżki
ketchupu
1 łyżka
oleju
sól, pieprz
WYKONANIE:
Marchewkę
obrać i pokroić na cienkie słupki ok. 3cm. Paprykę również pokroić na podobnej
długości cienkie paski. Ananasa obrać, wykroić twardy środek i pokroić na
mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Piersi z kurczaka umyć i pokroić na paski o długości ok. 3 cm, doprawić solą i
pieprzem oraz dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wymieszać ocet
ryżowy z cukrem i 3 łyżkami wody.
Na patelni
rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć ok. 5 minut na złoto z każdej
strony, pod koniec zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać imbir oraz czosnek i
smażyć razem jeszcze ok. 1 minuty. Następnie dodać marchewkę i paprykę,
wymieszać i smażyć ok. 5 minut. Dodać ananasa i smażyć 2 minuty. Zwiększyć moc
palnika i wlać ocet z wodą i cukrem i gotować całość przez 3 minuty, następnie
dodać ketchup, wymieszać i całość gotować jeszcze razem przez 2 minuty. Podawać
z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego J
Komentarze
Prześlij komentarz