Kurczak słodko-kwaśny


Myśląc o tej potrawie, nasuwa mi się czas, kiedy w Polsce zaczęły pojawiać się hipermarket, a półki zaczęły wypełniać dziwne rzeczy znane do tej pory tylko z zachodu. I  ten smak jakoś tak sam przenosi mnie właśnie w te czasy J Już dokładnie nie pamiętam jak to było, kiedy moja Mama zrobiła nam na obiad kurczaka słodko-kwaśnego  z ryżem, zakupiony do niego gotowy sos z Uncle Bens wymieszany z podpieczoną piersią kurczaka stworzył małe cudo na talerzu i pokochałam ten smak. Sama będą już żoną wiele razy sięgałam po słoiczek z cudownym sosem i fiku miku obiad był gotowy raz dwa. Aż pewnego dnia zobaczyłam przepis na to danie i powiem Wam jedno, jeśli zrobić to danie sami to już nigdy nie sięgniecie po gotowy sos. Domowy jest równie szybki w wykonaniu jak odkręcenie słoika, zajmuje tyle samo czasu, a smaku nie da się porównać domowy rozwala system totalnie! 30 minut i gotowe! Wypróbujcie koniecznie, bo warto, jeśli lubicie to połączenie pokochacie ten przepis i na pewno wrócicie po niego nie raz!
Przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
2 średnie piersi z kurczaka (jak kupuję obecnie zagrodowego, jest dla mnie najlepszy)
1 średnia czerwona papryka
1 marchewka
2 cm korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
¼ świeżego ananasa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ szklanki octu ryżowego (jeżeli nie masz może być sok z limonki/cytryny, ale ocet jest najlepszy)
4 łyżki cukru (białego, brązowego, kokosowego – jaki lubisz)
3 łyżki ketchupu
1 łyżka oleju
sól, pieprz

WYKONANIE:
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie słupki ok. 3cm. Paprykę również pokroić na podobnej długości cienkie paski. Ananasa obrać, wykroić twardy środek i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piersi z kurczaka umyć i pokroić na paski o długości ok. 3 cm, doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i 3 łyżkami wody.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć ok. 5 minut na złoto z każdej strony, pod koniec zmniejszyć moc palnika na średnią, dodać imbir oraz czosnek i smażyć razem jeszcze ok. 1 minuty. Następnie dodać marchewkę i paprykę, wymieszać i smażyć ok. 5 minut. Dodać ananasa i smażyć 2 minuty. Zwiększyć moc palnika i wlać ocet z wodą i cukrem i gotować całość przez 3 minuty, następnie dodać ketchup, wymieszać i całość gotować jeszcze razem przez 2 minuty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego J



Komentarze

Popularne posty